Talent — Jrg. 12 (december 2010) Nr. 6

2 Redactioneel
Redactioneel

4 NIEUWS
– Willem Wind gaat aandacht trekken
– Kevenaar wint ook hoger beroep
– Mijland zoekt filosoferende kinderen
– Freeman: wees voorzichtig met predikaat hoogbegaafd
– Rectificatie
– Agenda

5 Verschil mag er wezen / Grenzen verleggen
ACHTERGROND
Eleonoor van Gerven
Eleonoor van Gerven bespreekt verschillende opvattingen met betrekking begaafdheid en schoolprestaties en de invloed daarvan op onderwijsvoorzieningen. ‘Hoe meer moeite bestaat met het gegeven dat sommige mensen intelligenter zijn dan andere mensen, des te verhullender wordt de omschrijving.

8 EŽn groot gezin
REPORTAGE
Wietske Idema
Op de OPUS-afdeling van het Olympus College in Arnhem leren leerlingen niet alleen leren. Bij het op de ‘Roeper filosofie’ gestoelde onderwijs hoort ook het ontdekken van je eigen ‘ik’ en de eigenwaarde die daarbij hoort. ‘Mijn zoon maakt nu onderdeel uit van ŽŽn groot gezin.’

11 Ontevreden hoogbegaafden in Engeland
ACHTERGROND
Katja Keuchenius
Het hoogbegaafdenbeleid in het Verenigd Koninkrijk laat nog veel te wensen over. Denise Yates van de Nationale Vereniging Kinderen (NAGC) ijvert voor verbetering.

14 ‘On speaking terms…’ / BBC Awards
BREIN TEGEN BREIN
Erno Mijland
‘Don’t let them eat the cheese off your bread’ of ‘I always get my sin’… Nederlanders stuntelen zich nogal eens schaamteloos door een conversatie in het Engels. Het Genootschap Nederland-Engeland (GNE) vestigt haar hoop op een nieuwe generatie vloeiend Engels sprekende landgenoten. En stimuleert dat met een wedstrijd, mede mogelijk gemaakt door de BBC.

15 Studeren over de grens / ‘Een goede voorbereiding Žn een open mind’
PRAKTIJK
Erno Mijland
Studeren in het buitenland. Hoe bevalt dat eigenlijk? Studente Katja Swider (25) vertelt over haar ervaringen aan opleidingen in verschillende Europese steden.

17 Vrouw tussen de mannen / Uitblinker Tineke Schilthuis
INTERVIEW
/ UITBLINKER SENIOR
Voor het eerst een vrouwelijke Uitblinkers senior in Talent. Tineke Schilthuis (1921) was een van de eerste politica en de allereerste Commissaris der Koningin. ‘Mijn ouders vonden dat ik te slim was, te leergierig.’

telde leerlingen?

19 Motor
COLUMN
Hester Macrander

20 Hoogbegaafd hinkelen / Gevarieerd aanbod bij nieuwe plusgroep op basisschool De Pool in Amsterdam
REPORTAGE
Marrigje de Bok
Basisschool De Pool startte onlangs een plusgroep met leerlingen die niet ‘uitverkoren’ werden voor de ‘Day a Week’-School. Talent-reporter Marrigje de Bok was erbij.

23 Tricoda
LEERMIDDELEN
Anneke Noteboom & Nora Steenbergen (SLO)
De decembermaand komt er aan. Dat betekent dat Sinterklaas en Kerstman weer op zoek gaan naar cadeautjes. Welke spellen en puzzels dagen de hoogbegaafde kinderen uit? We vonden Tricoda, een spel dat genomineerd is voor speelgoed van het jaar 2010. Wat is de bedoeling? Kraak als eerste je eigen code! Je kunt de codes van je tegenstanders wel zien, maar die van jezelf niet. Wees slimmer en sneller dan de rest door logisch denken en redeneren.

24 Oordelen en ontwerpen / Over rapporten en tegelvloeren
VOORUIT
Maryan Camps & Els Schrover

25 Hoger Beroep
GASTCOLUMN
Assunta Kevenaar

26 Themascholen voor hoogbegaafden in Zuid-Afrika
REPORTAGE
Katje Keuchenius
Professor Shirley Kokot schreef meerdere boeken over begaafde kinderen en is president van de Nationale Vereniging voor Hoogbegaafde Kinderen in Zuid-Afrika. In 1996 richtte zij de eerste hoogbegaafdenschool op in haar land.

29 Gifted lives: what happens when gifted children grow up
RECENSIE
Karel Jurgens
Recensie van het boek ‘Gifted lives: what happens when gifted children grow up’ van Joan Freeman.

30 De boekenplank van… Lotte Hendriks
De BOEKENPLANK van
Carla Desain
Over het boek ‘Wow! De avontuurlijkste encyclopedie over alles’, een uitgave van Unieboek.