Talent — Jrg. 10 (mei 2008) Nr. 3

2 Azen
Redactioneel
Paulien Bakker

4 Islam
DAGBOEK VAN JOSKE
Joske Ubels

5 NIEUWS
– Leonardo als een olievlek over Nederland
– Nog meer bewijs Mozart-effect
– Klein gezin goed voor IQ
– Agenda

6 ‘I just want to express myself’ / Wonderkind of total loss?
ACHTERGROND
Vittorio Busato
De Hongaarse pianist en componist Ervin Nyiregyh‡zi (1903-1987) zou de nieuwe Mozart worden, aldus de allereerste wetenschappelijke studie van een wonderkind uit 1916. Zij vorig jaar verschenen biografie wijst uit dat zijn leven anders is verlopen dan menigeen verwachtte. Nyiregyh‡zi beschouwde zichzelf als verslaafd aan Liszt, orale seks en alcohol – ‘niet noodzakelijk in die volgorde’.

8 De rekenmachine
COLUMN
Jelle Aalbers

9 Brits-Indiase schrijfster Nikita Lalwani: Begaafd is een bestemming waaraan je moet voldoen
INTERVIEW
Machteld van Laer
De schrijfster Nikita Lalwani schreef een roman over een hoogbegaafd meisje, Begaafd (Gifted). Lalwani is in India geboren, maar ze groeide op in Cardiff. Ook Rumi, de hoofdpersoon van de roman, groeit op in Cardiff.

11 Creativiteit en hoogbegaafdheid / Uitdaging in een veilige omgeving
PRAKTIJK
Erno Mijland
‘Wat ben jij nu aan het tekenen?’ vraagt de leraar oprecht verbaasd aan een van zijn leerlingen. ‘Ik teken God,’ zegt het meisje stellig. ‘Maar niemand weet toch hoe God eruitziet,’ reageert de leraar kritisch. Het meisje laat zich niet van de wijs brengen: ‘Zo meteen wel.’

14 Plusklas als tegenwicht van Leonardoschool / Geen ge•soleerd groepje
REPORTAGE
Marrigje de Bok
De Nutsschool Bolding begon vijf jaar geleden een plusklas. De sociaal-emotionele ontwikkeling van de hoogbegaafde kinderen staat voorop. Ze leren hun eigen gedrag te bekijken en te veranderen als dat nodig is. ‘Hun cognitieve honger stillen we toch wel, door voldoende aan te bieden.’

17 Schrijven met basiswoorden
VOORUIT
Maryan Camps & Els Schrover

18 Afstandsbediening
VOORUIT
Maryan Camps & Els Schrover

19 Zelfstandig leren
LEERMIDDELEN
Anneke Noteboom, Nora Steenbergen

20 Morbis sacer
ACHTERGROND
Henk van Bakel
‘Kan iemand met epilepsie de Nobelprijs voor Literatuur winnen? Jazeker, als-ie maar mooie boeken schrijft.’ Aldus luidde de opvallende kop van een advertentie die jaren geleden in diverse dag- en weekbladen verscheen en die ik onlangs weer tegenkwam in een doos met spullen uit mijn studententijd.

22 Die ouders van tegenwoordig…
COLUMN
Hester Marcander

23 Is creativiteit meetbaar?
ACHTERGROND
Vittorio Busato
Het is niet eenvoudig te meten weten psychologen al decennia. Is creativiteit een complex geheel van interacterende persoonlijkheidseigenschappen? Of moeten prestaties uitgangspunt zijn om creativiteit te bestuderen?

25 Ik denk heel chaotisch
INTERVIEW
Priscilla Keeman
Wiskundetalent Wouter Brekelmans is net zeventien geworden. Hij zit in 5 VWO n studeert wiskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ondanks zijn talent bestaat zijn leven uit meer dan formules en vergelijkingen. Aflevering 2 van onze nieuwe serie Uitblinkers Junior.

27 Omgaan met een ontwikkelingsvoorsprong / Een onderzoek naar kennis en professionaliteit van leerkrachten
ACHTERGROND
Els van Houten & Niki Lagerweij
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat kleuterleerkrachten te weinig kennis hebben over kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Of om nauwkeuriger te zijn: 120 van de 160 ondervraagde leerkrachten hebben onvoldoende kennis over deze kleuters. En niet alleen de kennis blijkt onder de maat te zijn. Kleuterleerkrachten bieden deze kleuters vaak geen passend leerstofaanbod en op scholen zijn niet altijd goede afspraken gemaakt over het omgaan met een ontwikkelingsvoorsprong.

30 De boekenplank van…. Gijs Kruikemeier
Carla Desain
Over het boek ‘Kinderen van Moeder Aarde’ van Thea Beckman: “Mannen maken er vaak een puinhoop van”.