Talent — Jrg. 10 (juli 2008) Nr. 4

2 Venlo
Redactioneel
Paulien Bakker

4 NIEUWS
– Niet depressief
– Gamen is goed voor je
– Ook University college in Amsterdam
– Deelnemers Toptoets steeds jonger
– Boeken
– Agenda

5 Een griepje
DAGBOEK VAN JOSKE
Joske Ubels

6 Interview met Aljoscha Neubauer / Onderpresteerders gebruiken hun hersenen minder effici‘nt
INTERVIEW
Vittorio Busato
Verschillen de hersenen van hoogbegaafde onderpresteerders van die van hoogbegaafde presteerders? De Oostenrijker Aljoscha Neubauer, hoogleraar differenti‘le psychologie aan de universiteit van Graz, deed er met een collega een pionierende neurowetenschappelijke studie naar. Hun resultaten laten een andere hersenactiviteit bij hoogbegaafde onderpresteerders zien. Een interview per e-mail.

8 Een kijkje in de hersenen
ACHTERGROND
Carla Desain
‘Hersenen zijn een koelsysteem voor het bloed; denken doe je met je hart,’ beweerde de Griekse filosoof Aristoteles 350 jaar voor Christus. Zijn landgenoot, de art Hippocrates, wist een halve eeuw eerder al zeker dat leren, denken en onthouden in de hersenen plaatsvindt. Sindsdien is er heel wat onderzocht en gemeten aan het menselijk brein.

11 Modderen
COLUMN
Hester Macrander

12 Hersenplasticiteit en leren / Het lerende brein onder de loep
ACHTERGROND
Erno Mijland
Onze hersenen zijn maakbaar, ze kunnen zichzelf veranderen. Wat een prachtige prut! De stemming in recente publicaties over ons brein zit er goed in. Het toverwoord is hersenplasticiteit. Kunnen we met de nieuwste kennis over het brein ook ons leren optimaliseren?

14 Onderzoek doen
VOORUIT
Maryan Camps & Els Schrover
Vandaag is een goede dag om je eerste wetenschappelijke onderzoek te doen! Maar voordat je op pad gaat om proefpersonen te vinden, is het goed om eerst eens je eigen proefpersoon te zijn.

16 Sikkepit
LEERMIDDELEN
Een leermiddel dat Sikkepit heet en bedoeld is voor (hoog)begaafde leerlingen. Volgens het woordenboek betekent ‘sikkepit’, ‘geen greintje aan’. Hoe zit dat bij Sikkepit? Is dit leermiddel, dat ‘creatieve wiskunde en logisch redeneren voor getalenteerde basisschoolleerlingen’ bevat, wel geschikt voor onze doelgroep?

17 De begeleider
PRAKTIJK
Wendy Lammers van Toorenburg
Kinderen spiegelen de ouders. Wij herkennen in hen waar we zelf mee worstelen, vaak vanuit ons eigen kind zijn. Door helder naar onszelf te kijken, kunnen we onze kinderen helpen bij hun weg naar volwassenheid.

20 De opkomst van de plusschool
Het afgelopen schooljaar startten twee basisscholen met een volledig lesprogramma voor hoogbegaafde leerlingen; de Plusschool. Bij het PCBO in Apeldoorn kunnen leerlingen kiezen voor een paar uurtjes plusklas of helemaal plusonderwijs. Op de Leonardo-school in Venlo zitten alleen kinderen die als hoogbegaafd zijn getest. Waarin verschillen de lesprogramma’s van Apeldoorn en Venlo ten opzichte van de ‘gewone’ basisschool? En van elkaar? Wat vinden de leerlingen zelf van hun plusschool? Aan het einde van het eerste schooljaar brengt Talent een dubbelportret.

21 Plusschool in Apeldoorn / ‘Voor sommigen is een Plusklas niet voldoende’
REPORTAGE
Marrigje de Bok
Niet een ochtend naar een plusklas, maar vijf dagen per week naar de Plusschool. Is dat ideaal voor hoogbegaafde kinderen of groeien ze zo te ge•soleerd op? ‘We willen de kinderen helpen zich te ontwikkelen tot evenwichtige en zelfverzekerde mensen. Dan zullen ze heel goed in staat zijn om met anderen om te gaan.’

24 Leonardoschool in Venlo / ‘Hier begrijpen ze je grapjes tenminste’
REPORTAGE
Katja Keuchenius
Op de Leonardoschool in Venlo zitten enkel hoogbegaafde leerlingen. De school is nog in ontwikkeling maar heeft duidelijke plannen. ‘De beste resultaten worden bereikt, zowel didactisch als sociaal-emotioneel, als je de kinderen bij elkaar zet en ze uitdagend onderwijs aanbiedt in alle facetten.

27 Ik zou willen dat ik harder mijn best deed
INTERVIEW
Paulien Bakker
Op zijn veertiende sleepte Bart Bootsma (zeventien jaar, 5de klas gymnasium) twee ton subsidie binnen voor zijn plan: een online chatlijn voor en door jongeren. Om te praten over de nieuwste ontwikkelingen op internet, schuift hij regelmatig aan bij het ministerie van Economische Zaken. Maar straks wil hij eerst zijn eigen bedrijf opzetten. Aflevering 3 van onze nieuwe serie Uitblinkers Junior.

29 Wel leuker
COLUMN
Jelle Aalbers

30 De boekenplank van…. Lennart Landsmeer
Carla Desain
Over het boek ‘De sledebrigade’ van David Howarth: “Zo spannend dat ik er niet mee kon stoppen”.