Praxisbulletin — Jrg. 34 (november 2016) nr. 3

05 Activiteiten voor de adventstijd: Op weg naar kerst
groep 1-2
De advent is de periode van vier weken vooraf-gaand aan Kerstmis. Deze dagen tot Kerstmis kunnen afgeteld worden met een adventskalender. In dit artikel vindt u een invulling voor zo’n kalender en leest u 24 ideeën, voor elke dag in december één.

10 Kerst vieren op een samenwerkingsschool: De wereld is een kijkdoos
team
Hoe organiseer je een gezamenlijk en harmonieus kerstfeest op een nieuw gevormde school? Samen-werkende partijen zullen hun eigen cultuur en gebruiken ter discussie moeten durven stellen. Lees hoe er bij twee scholen door geven en nemen een mooie kerstviering ontstond.

15 Gedifferentieerd spellen
team
Hoe kunt u effectief remediëren en verrijken bij spelling? Simpelweg meer of vaker woordjes oefenen is niet de oplossing. Met de (actieve) werkvormen in dit artikel helpt u de kinderen verder.

18 De dag van… De rechten van het kind
groep 4-8
Op 20 november is het de ‘Internationale dag van de rechten van het kind’. Wat betekenen deze rechten voor de kinderen in uw groep en de kinderen in de wereld om hen heen?

20 Gouden rekenlessen: Huisdieren tellen
team
Het doel van een gouden rekenles is het wegwerken van een veelvoorkomend knelpunt in het rekenonderwijs. Voor kleuters is een grafiek abstract en meestal moeilijk te doorgronden. Dat gaat veel beter wanneer je er eerst zelf een hebt gemaakt.

24 Dadadenken: Durf te vragen
groep 5-8
Goede vragen kunnen stellen is belangrijk. In het onderwijs gaat het vaak om controlevragen over leergedrag. Hier draait het nu eens om heel andere vragen. Vragen die de wereld even op zijn kop zetten.

26 Woordrijen lezen:van saai naar speels
team
In de fase van het aanvankelijk lezen worden vaak woordrijen gebruikt. Het lezen hiervan is weliswaar nuttig, maar voor veel kinderen niet erg boeiend. Met eenvoudige, speelse werkvormen blijft het leuk.

30 Natuurkalender: Buiten in november
groep 1-8
In elke editie vindt u een natuurkalender. Met de gegeven informatie en bijbehorende activiteit kunt u met de groep naar buiten om op ontdekkingstocht te gaan.

32 Met de trein
groep 6-8
Met doe- en denkwerk in concrete situaties maakt u diverse facetten van de trein en het spoor inzichtelijk voor de kinderen.

39 Lezer van de maand
Lied van de maand

40 Surprise voor jou
groep 5-6