Praxis Bulletin — Jrg. 30 (februari 2013) Nr. 6

Themaboek: FEEST!

9 Feest!
LIED, THEMA (groep 1-8)
Annemieke Veenhuysen
Eigenlijk is elke dag feest. Maar vandaag toch zeker het meest!
WEBSITE
– Bladnotatie
– Ingezongen liedje
– Meezingversie

10 Alles uit de kast
LIEDBEGELEIDING, MUZIEK, INSTRUMENTEN, THEMA (groep 1-8)
Hans van Eerden
Natuurlijk is het leuk, om met de hele groep een (feest)lied te zingen. En het is nog veel leuker, om dat lied dan met instrumenten te begeleiden. In dit artikel beschrijf ik hoe een lied – in dit geval ‘Lang zal ze leven!’ – begeleid kan worden met instrumenten en bodysounds.

WEBSITE:
– 6 videofragmenten (muziekinstrumenten, audio)

14 Een feestelijk afscheid
ADFSCHEID, THEMA (groep 8)
Jan de Haan
Afscheid nemen van groep 8 kan op veel verschillende manieren. Bij ons op school doen we dat al enkele jaren op een speciale manier. In dit artikel een korte beschrijving.

16 Goednieuwskrant
KRANT, NIEUWS, THEMA (groep 4-8)
Inez van Goor
Het thema ‘Feest’ roept blije, vrolijke gevoelens op en leent zich dan ook uitstekend voor het maken van een Goednieuwskrant. Een krant, waarin verslag wordt gedaan van feestelijke activiteiten en positieve gebeurtenissen binnen de school.

18 En dan is er taart!
KNUTSEL, TAART, THEMA (groep 1-8)
Floor Koedam
Bij een feestje horen feestelijke traktaties. Die heerlijkheden verdwijnen echter al spoedig in monden en magen. Jammer, want op is op!
WEBSITE
– 5 kopieerbladen (bouwplaten taartvormen)

22 Doe een lipdub!
LIPDUB, VIDEOCLIP, THEMA (groep 1-8)
Hans van Eerden

Het maken van een lipdub is een geweldige activiteit, die voor veel feestvreugde zorgt bij het bedenken, het maken en bij het kijken naar het eindresultaat. Daarnaast is het een activiteit, waar leerlingen enorm veel van leren. Inclusief een tienstappenplan.

26 Top 5 voor Moederdag
MOEDERDAG, THEMA (groep 1-8)
Saskia de Jong
Elk jaar willen we met de kinderen weer een origineel cadeautje knutselen voor Moederdag. Ik heb voor u vijf leuke ideetjes bij elkaar gezocht. De top 5 voor Moederdag.

28 Wie verdient de wisselbeker?
BEKER, PRIJS, THEMA (groep 3-8)
Bert Munsterman
Droeg u ooit een wereldbeker boven uw hoofd? Of een Oscar? Een Gouden Kalf misschien? Nee? Dan toch zeker wel de wisselbeker als kampioen van de tennisclub? Ook niet? Dan maakt u wellicht nog kans op de beker, die uw leerlingen elke twee weken mogen uitreiken. Omdat u zo’n leuke juf of meester bent. Wacht dus geen moment en introduceer – met tromgeroffel en trompetgeschal – het uitreiken van dit kleinood: de Kindercup!

30 We houden een partijtje
LIED, THEMA (groep 6-8)
Jan de Haan

32 Fuifje, het feestbeest
MUSICAL, THEMA (groep 1-2)
Inez van Goor

36 Top 5 voor Vaderdag
VADERDAG, THEMA (groep 1-8)
Saskia de Jong
Elk jaar willen we met de kinderen weer een origineel cadeautje knutselen voor Vaderdag. Ik heb voor u vijf leuke ideetjes bij elkaar gezocht. De top 5 voor Vaderdag.

38 Smullen maar!
KOKEN, RECEPTEN, THEMA (groep 1-8)

Dineke Goebert-Sanders
Weg met de zakjes chips, snoep en kant-en-klare hapjes! Niets is leuker dan de kinderen op een feestdag zelf voor het eten laten zorgen. Met wat eenvoudige tips en recepten is culinair succes gegarandeerd!

42 Verjaardagspuzzeltocht
VERJAARDAG, PUZZELTOCHT, THEMA (groep 1-8)
Petra Moerkens, Jan de Haan
U kunt natuurkijk op veel verschillende en leuke manieren uw eigen verjaardag vieren met de kinderen van uw groep. Wij hebben er in dit artikel eens voor gekozen om de kinderen lekker actief bezig te laten zijn, in de vorm van een puzzeltocht door de school en de directe omgeving.

46 Samen-SpelenFeest
SPELLETJES, SPELEN, BEWGEGEN, THEMA (groep 1-8)
Bert Munsterman
Groene spelen, cošperatieve spelen, alternatieve spelen, spelen om te spelen, spelen zonder winst of verlies… Het maakt niet zoveel uit hoe we deze spelen noemen, want ze behoren allemaal tot dezelfde ‘bloedgroep’. Namelijk die van het ‘samen spelen’, waarbij iedereen, door onderlinge acceptatie, mee kan doen en waarin het doel pas wordt bereikt, als iedereen zich vooral daarvoor inspant.

51 Trouwmuziek
TROUWEN, MUZIEK, THEMA (groep 6-8)
Hans van Eerden
Mensen worden verliefd op elkaar. En soms trouwen mensen met elkaar. Dat gebeurt overal op de wereld. Maar overal op de wereld wordt zo’n trouwfeest anders gevierd en wordt er andere muziek gemaakt en gespeeld. Door goed naar (feest)muziek te luisteren, leer je iets over het volkskarakter. Je leert onbekende muziek kennen, waardoor het muziekidioom wordt verbreed.

54 Hoedje van…
HOEDJE, KNUTSEL, THEMA (groep 1-8)
Dineke Goebert-Sanders
Een feest is pas een feest met een echte feesthoed op het hoofd! Gebruik de praktische vijfstappenplannen in dit artikel, om een origineel hoofddeksel te maken. Sprokkel alle restmaterialen die u kunt vinden bij elkaar. En… het knuffelfeest kan beginnen!

58 Let’s party!
LIED, PARTY, THEMA (groep 7-8)
Hans van Eerden
WEBSITE
– Bladnotatie
– Ingezongen liedje
– Meezingversie
– 6 lessuggesties

60 Feestschrijven
SCHRIJVEN, VERSIERING, THEMA (groep1-8)
Aartje Schoemaker
Feest is: …
WEBSITE
– Activiteit: een gedicht maken (Pantoum)

65 Bosspelen
VERJAARDAG. BOSSPEL, THEMA (groep 5-8)
Bert Munsterman
In dit artikel leest u hoe van ‘leren’ en ‘feestje’ kan worden gemaakt. Of: hoe er tijdens een feestelijke activiteit ook nog wat opgestoken kan worden…

68 Een feestje voor jong en oud
BEJAARDE, BURGERSCHAP, THEMA (groep 1-8)
Sandy Werdmuller von Elgg, Hester van Breda-Verduijn
De ene oma belt haar kleinkinderen via Skype en chat met ze via MSN. En de andere oma weet niet eens hoe een computer eruitziet. Het ene kind zingt bij opa op school Oudhollandse liedjes. En het andere kind danst met opa en oma op muziek uit de top 40. Hoe ouderen en kinderen er ook in staan, het is altijd interessant, leuk en leerzaam om je belevingswereld met elkaar te delen.

73 Energievreters
VERJAARDAG, ENERGIE, THEMA (groep 7-8)
Bert Munsterman
In dit artikel leest u hoe van ‘leren’ en ‘feestje’ kan worden gemaakt. Of: hoe er tijdens een feestelijke activiteit ook nog wat opgestoken kan worden.

76 We gaan ervoor!
RECORD, RECORDPOGING, THEMA (groep 1-8)
Floor Koedam
Binnen een schooljaar zijn er altijd wel weer momenten voor een feestelijk schoolproject. Een zoveeljarig bestaan van de school, een jubilerende leerkracht, een schoolsportdag… Daar hoort gewoon een feestje bij! In dit artikel geef ik u een serie handreikingen, overwegingen, aandachtspunten, voorwaarden, suggesties en voorbeelden, om een dergelijk schoolfestijn zelf te organiseren.

81 Rekenfeesten in prentenboeken
REKENEN, PRENTENBOEK, THEMA (groep 1-3)
Rob van Bree, Hanneke van Bree
Wie denkt er bij feesten aan rekenen? Niet iedereen, dat is wel zeker. Toch vormt dit duo regelmatig een sprankelende, leerzame combinatie. Feesten worden, net als veel andere activiteiten in de onderbouw dikwijls ingeleid met een prentenboek. verhalen in prentenboeken herbergen vaak een grote rijkdom aan taal. Ze zijn dan ook nauw verbonden met het taalonderwijs…

86 We strooien met confetti
LIED, THEMA (groep 3-6)
Jan de Haan, Frans van de Goor
WEBSITE
– Bladnotatie
– Ingezongen liedje
– Meezing versie

88 Prakken verboden
TAFELMANIEREN, EITQUETTE, THEMA (groep 5-8)
Sandy Werdmuller von Elgg, Hester van Breda-Verduijn
Wat doe je met een servet voor aanvang van het diner? Hoe gebruik je het bestek? Wat doe je, als je iets van tafel wilt pakken, waar je zelf niet bij kunt? Mag je botjes afkluiven? Allemaal vragen die je jezelf stelt, als je aan een mooi gedekte tafel plaatsneemt. Om geen flater te slaan, is het dan handig om te weten hoe het hoort!

93 Petje op, petje af / Feestquiz
QUIZ, THEMA (groep 1-8)
Bert Munsterman
Een quiz is een feestje, zolang je de antwoorden goed hebt. Maar als je naar tv-quizzen kijkt, dan blijkt zo’n feestje nogal eens tegen te vallen. Of in het water te vallen. Ja…, zelfs in de vla! In de quiz in dit artikel kun je hooguit struikelen over een vraag. Of over een klasgenoot, die bijna omrolt van de pret…, eh… pret. Gooi humor, energie en het nodige tempo in de strijd, want ‘er met de pet naar gooien’ is er niet bij, beste juf en meester! We spelen ‘Petje op, petje af’ (POPA). En het onderwerp is: Feest.

96 Het feestorkest
LIED, THEMA (groep 3-5)
Annemieke Veenhuysen
WEBSITE
– Bladnotatie
– Ingezongen liedje
– Meezingversie