Praxis Bulletin — Jrg. 20 (november 2002) Nr. 3

3 Slim in het ordenen
adaptief onderwijs
Derde artikel in de reeks over meervoudige intelligentie. Een verkenning van de logisch-mathematische intelligentie binnen de klassenpraktijk.

8 Gepotter in de klas (3)
aardrijkskunde, groep 7-8
In deze laatste aflevering van een geheimzinnig bovenbouwproject maken de kinderen een landkaart van het magische land van Zweinstein. Als aanvulling vindt u op Praxisbulletin online het werkblad en suggesties om met de kaart van Zweinstein een routebeschrijving en bouwtekeningen te maken.

12 Ik eruit of hij eruit!
zorgverbreding
Over het ontwikkelen van schoolbeleid met betrekking tot onhoudbare situaties en het verwijderen van kinderen van school. Ervaringen en tips over dit onderwerp kunt u via Praxisbulletin online doorgeven aan collega-leerkrachten.

16 De sint verhuist
literaire & muzikale vorming, groep 3-5
Voorleesverhaal (of vertelverhaal) – met bijbehorend lied – voor de sinterklaasperiode. Kijk op Praxisbulletin online voor verwerkingssuggesties bij het voorleesverhaal en het lied. Uiteraard met de melodie en met twee (!) begeleidingen.

22 Het zevenbladverbond
pedagogisch klimaat

Over de aanpak van pesten in de klas door een contextgerichte benadering. Of: hoe u kunt komen tot een sociaal veilige klas.

26 Er was eens een koffertje… (1)
literaire vorming, groep 1-3
Hoe een verhalenkoffertje een groot verteller van u kan maken. Een beschrijving van opzet en mogelijkheden.

29 Wat het zwaarst is?
rekenen & wiskunde, groep 4-6
Een serie weegopdrachten met instrumenten. Alles over de organisatie en tips voor het opzetten van een meet- en weegpracticum. Op Praxisbulletin online vindt u drie werkbladen waarmee de kinderen zelf weeginstrumenten kunnen maken.

35 Praxis Service
oproep & tip

36 Achterkantje
muzikale vorming, groep 4-7

Op de achterkant van het Praxisbulletin vindt u deze maand het sinterklaaslied “Verlanglijstjes”. De melodie van dit lied is met twee verschillende begeleidingen te beluisteren op de internetsite van Praxisbulletin.

Nieuws-online
In de nieuwsrubriek van de website deze maand de volgende artikelen:

Sinterklaas en suikerfeest: samen ŽŽn groot feest (groep 1-8).
Dit jaar vallen het sinterklaasfeest en het islamitische suikerfeest op dezelfde dag: donderdag 5 december.

– Kennisnet of Kennisnetniet?
Een korte beschrijving van de mogelijkheden van het vernieuwde kennisnet.