Podium — Jrg. 8 (mei 2019)

Deze editie is als PDF beschikbaar

04 ‘We moeten harder vooruit’
En nu doorpakken: dat was de boodschap voor de PO-Raad op de ledenvergaderingen in 2018. Rinda den Besten: ‘We worden steeds scherper in de verwachtingen die we van elkaar hebben.’ Anko van Hoepen: ‘We moeten naar een aanspreekcultuur.’

07 Tien jaar werken aan onderwijskwaliteit
Zo’n 750 scholen klommen met hulp van Goed worden goed blijven uit de put. Het programma van de PO-Raad speelde de afgelopen tien jaar een belangrijke rol bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit.

11 Zij-instromers staan in de rij
Het Amersfoortse bestuur KPOA bood tien zij-instroomplekken, waar 74 mensen op solliciteerden. Ook voor de volgende ronde staan kandidaten in de rij. Het geheim? De lat hoog en uitstekende begeleiding.

16 Lerarentekort: volop initiatieven
Diverse initiatieven moeten een bredere groep mensen enthousiasmeren voor het onderwijs. Zoals het traject Van Rabo Naar Pabo, of het inschakelen van jongeren als tutor. Ook ICT kan verlichting brengen.

20 Onderwijs kan leren van cognitieve psychologie
Tien schoolbesturen, de PO-Raad en een pabo vonden dat wetenschappelijke kennis beter moet worden vertaald naar het onderwijsveld. Na driekwart jaar samenwerken en onderzoeken verscheen ‘Op de schouders van reuzen’.

24 Diversiteit: goed voor een organisatie
Mensen in gemixte teams werken slimmer, zijn creatiever en voelen zich meer betrokken bij hun werk en collega’s. Het wordt tijd dat we de kracht van diversiteit gaan zien.

28 Vertel het verhaal achter de cijfers
Politiek en maatschappij hebben vragen over de besteding van onderwijsgeld. Hoe gaan we ons niet meer, maar beter en sterker verantwoorden?

30 ‘Klimaatdoelstellingen zijn haalbaar’
Dat zegt Remco Verheij, huisvestingsspecialist van stichting BOOR. ‘Het is een kwestie van nu de juiste maatregelen nemen.’

32 Leraar van het Jaar
Anouk Huijs werd Leraar van het Jaar vanwege haar enthousiaste manier van lesgeven en heldere toekomstvisie.

34 ‘Extra geld hard nodig’
Directeuren, adjuncten en ondersteuners kregen in de huidige cao alleen de generieke salarisverhoging. Ook is dit in het (v)so met relatief veel ondersteuners een uitdaging. Daar moet extra geld voor komen, vinden twee (v)so-bestuurders.

Verder in dit nummer
15
Column Özkan Akyol
23 Drie vragen aan Daisy Mertens
27 Mijn Plein