Passend Onderwijs Magazine — Jrg. 4 (juni 2016) nr. 3

04 Actueel

05 Redactioneel

06 Privacy en passend onderwijs
Harry Nijkamp
Bij passend onderwijs worden er vaak belangrijke en gevoelige persoonsgegevens uitgewisseld. Dit gebeurt tussen scholen onderling, tussen scholen en het samenwerkingsverband, maar ook met andere ketenpartners zoals kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, gemeente en jeugdhulp. Mag dit allemaal zomaar? Welke regels gelden er vanuit de privacyregelgeving voor het uitwisselen van persoonsgegevens?

10 Autisme en passend onderwijs
Guus Beenhakker

14 De natuur als spiegel voor de school
Guus Beenhakker
Er bestaat al ongeveer 3,8 miljard jaar leven op aarde. In dat voor ons onvoorstelbaar grote tijdsbestek is het leven enorm veranderd en heeft het zich telkens weten aan te passen aan nieuwe standaarden. In de loop der tijd werd het leven beter, er zijn nog nooit zoveel soorten leven geweest als nu. Het leven floreert. Maar wat gebeurt er precies om het leven te laten floreren?

17 Juridisch

18 Werk permanent aan de verbetering van de kwaliteit van ouderbetrokkenheid

22 Best Practice: Paul van Hees

23 Column

24 Inclusief onderwijs, ook in Duitsland
Bert Groeneweg
Jarenlang was Nederland in de wereld hekkensluiter waar het integratief onderwijs betrof. Maar onze Oosterburen zijn ook geen voorlopers. Op 22 april 2016 was er in Nordrhein-Westfalen (NRW), stad Düsseldorf een onderwijsconferentie getiteld “Inklusion ist das Ziel, wie gelingt die Umsetzung?“

27 Checklist

28 Infographic: Werkdruk

30 Meervoudig leiderschap

34 Media

36 Leidinggeven aan de onderbouw

40 Agenda