Onze school — (november 2015) nr. 1

03 Editorial

03 Ondertussen

05 Nieuws

06 Onze school
Obs De Tweemaster in Pijnacker

08 Scholen verwelkomen nieuwe leerlingen
In Onze School vertellen Yobiel en Laila (beiden 11 jaar) over hun nieuwkomersklas op openbare basisschool het Vogelnest in Amsterdam Noord. Directeur Amanda Hartlief geeft samen met leerkracht Patricia uitleg over het onderwijs aan onder anderen vluchtelingenkinderen en de komst van een tweede nieuwkomersklas. LOWAN-adviseur Hariëtte Boerboom vertelt daarbij over de organisatorische uitdagingen die scholen in met name het voortgezet onderwijs ondervinden.

11 Column Tanja Jananansing
Over het bespreken van taboes

12 Onderwijs van de toekomst
Reacties op het advies van Platform2032

14 Medezeggenschap & draagvlak

16 Laat leerlingen praten
Wetenschapper Albert Walsweer deed onderzoek naar gepraat in de klas. Dat is doorgaans niet wat leerkrachten voor ogen hebben. Zonde, volgens onderwijscoach Walsweer, want de discussie in de klas prikkelt kinderen om mee te doen. Tijdens zijn promotie onderzocht hij hoe docenten de dialoog in de klas kunnen stimuleren.

19 Lesideeën: Kinderrecht
Voor 20 november: Internationale Kinderrechtendag

20 Maak passend onderwijs niet te ingewikkeld
Orthopedagoog Peter Mol vindt dat we passend onderwijs niet te ingewikkeld moeten maken. ‘We moeten reëel zijn: passend onderwijs is prima, maar individueel maatwerk voor ieder kind, dat redt niemand. En dat is ook niet erg. Kinderen worden daar helemaal niet ongelukkig van. Je moet er gewoon praktisch mee omgaan’.

22 Vraag en Antwoord

23 Column Bas Huijbers
Docent maatschappijwetenschappen IJburg College

24 Welles/Nietes
Wat moeten we met Zwarte Piet?