Onderwijsblad — (mei 2015) nr. 9

Coververhaal: Zelfs met een acht kom je het hoger onderwijs niet in
Wanneer de loting in 2017/18 verdwijnt, neemt een toelatingsexamen voor het hoger onderwijs de rol van het eindexamen voortgezet onderwijs over. Een omslag zonder veel discussie of deugdelijke onderbouwing. Het effect? Het diploma voortgezet onderwijs wordt minder waard. Sociale selectie neemt toe. Een vooruitblik.

Leer het van straatslimme trainers
Haar organisatie heet The Social Effect, maar geregeld zet Esther Popelier juist ‘asocialen’ voor de klas. Twintigers die in hun tienerjaren op straat hingen, drugs dealden, hun school niet afmaakten. Ideale gedragsdocenten? Voor de afwisseling wel.

De onmisbare schakels in de school
Werken in het onderwijs vinden ze fantastisch, maar ze voelen zich vaak ondergewaardeerd, zowel in loon als in aandacht. Het onderwijsondersteunend personeel laat nu van zich horen. Een conciërge, een onderwijsassistent en een administratief medewerker spreken in het Onderwijsblad ronduit. “Als wij er niet zouden zijn, liep alles vast.”

Kleinschalige vakopleidingen hebben het moeilijk
Kleinschalige vakopleidingen hebben het moeilijk. Hun kosten zijn hoog, de animo onder jongeren om er een vak te leren is gering. Minister Bussemaker besloot tot een reddingsplan.

Mindmap: hype of blijvertje?
Mindmappen is razend populair in het basisonderwijs. Maar let op, want het maken van een goede mindmap is moeilijker dan het lijkt. “Ik zie veel gepruts.”

LinkedIn helpt, misschien
Een nieuwe baan of opdracht in het onderwijs? Populair is de netwerksite LinkedIn. Belangrijk blijkt het hebben van een pakkend profiel, de juiste connecties en het lid zijn van groepen.

Meer lessen draaien door blunders bestuur
Het Rotterdams openbaar onderwijs moet nog tot 2020 beknibbelen om de gaten in de begroting te dichten. Ontstaan door wanbeleid van de gemeente en het vorige bestuur. Ontslagen vallen er niet, maar docenten moeten wel allemaal “een stapje harder lopen”. Bij het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek lopen de gemoederen op. “Docenten werken zich straks helemaal over de kop.”

De relatie tussen bewegen en schoolprestaties 
Zomaar wat er op los bewegen maakt kinderen niet slimmer. Effect op gezondheid en sociaal-emotionele vaardigheden is wel. Maar er is ook zoiets als ‘slim’ bewegen.

Nieuws:

Leraren gezocht voor Amsterdamse vervangingspool
Het loopt aardig storm bij de nieuwe invalpool voor leraren in Amsterdam. Al zestig mensen hebben gesolliciteerd naar een van de meer dan honderd vaste en tijdelijke banen in de flexpool. Het is een initiatief van zeven schoolbesturen.

Nieuwe bestuurders boven norm
Het aantal onderwijsbestuurders dat meer verdient dan de eigen beloningscode voorschrijft is in 2013 licht gedaald. Maar er komen nog steeds nieuwe overschrijdingen bij.

Geld voor leerlingen die er niet zijn
Het Beverwijkse schoolbestuur Fedra ontving bekostiging voor drie leerlingen die niet in de klas zaten, maar informeerde de Onderwijsinspectie daarover niet. De inspectie vordert nu 21 duizend euro terug.