Onderwijsblad — (december 2015) nr. 20

Coververhaal: Is er leven na de brand?
De kans is groot dat deze oudjaarsnacht opnieuw brand uitbreekt op scholen. De vuurwerkbrand in Uden bracht scholen dichterbij elkaar. ‘Vanaf dag een zijn we gezamenlijk opgetrokken.’

Speciaal onderwijs Ambelt valt uiteen
Het speciaal onderwijs kampt met een forse daling van het aantal leerlingen. In de regio Zwolle voegt de Ambelt haar locaties samen, brengt ze onder bij lokale besturen en heft zichzelf als instituut op.

Grote steden helpen onbevoegde leerkracht
Scholen moeten zorgen dat hun leraren met de juiste papieren voor de klas staan, vindt de Onderwijsinspectie. In Rotterdam en Den Haag, de regio’s met het hoogste percentage onbevoegdheid, zitten honderden leraren met hun neus in de boeken.

Het hbo legt de lat te hoog
De eindscriptie is voor steeds meer hbo-studenten een onneembare horde. Dat is te merken aan het uitdijende leger langstudeerders. Een kwart van alle hbo’ers heeft zes of meer jaren nodig om een diploma te halen.

Combinatie groepen redt krimpende school
Basisschool de Schutse in het Drentse Aalden heeft 51 leerlingen en werkt met combinatiegroepen van meer dan twee klassen. Een juf werd rekenspecialist, een ander taalspecialist.

Verliefd op vastgoed, verblind door ambities
Voormalig bestuurders zijn mogelijk aansprakelijk voor het nieuwbouwdrama dat Roc Leiden bijna de das om deed. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van minister Bussemaker. Ook de raad van toezicht, de Onderwijsinspectie en de minister zelf krijgen kritiek.

Nieuws:

Scholier lacht op foto steeds uitbundiger
Middelbare scholieren zijn op schoolfoto’s door de jaren heen almaar meer gaan lachen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers uit een verzameling van bijna 40 duizend fotoscans uit jaarboeken van high schools tussen het begin van de vorige eeuw en 2013.

Onderwijs aan vluchtelingenkinderen nog onvoldoende
Scholen zijn onvoldoende toegerust om goed onderwijs te geven aan vluchtelingenkinderen. Leraren hebben te weinig tijd voor begeleiding, er is onvoldoende lesmateriaal en er worden problemen verwacht bij de traumaverwerking.

Loonsverhoging 2015 betaald, behalve in Goes
Vrijwel alle scholen betalen de loonsverhoging in november of december uit, zo blijkt uit een peiling op de website van de AOb. Alleen het Ostrea Lyceum in Goes doet dat pas als er een echte cao is. Voor 2016 blijft de hoogte van de loonsverbetering onzeker.

Onacceptabel gedrag op sociale media
Bijna een op de vijf onderwijswerknemers is door werk in aanraking gekomen met onacceptabel gedrag op sociale media. Dat blijkt uit een enquête van het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak onder 2669 werknemers.