Onderwijsblad — (november 2015) nr. 18

Coververhaal: De status van het leraarsberoep kan omhoog
Het aanzien van de leraar moet omhoog. Daar zijn politici en publiek het over eens. Maar hoe krikken we de status op? Eigenlijk zijn er maar twee knoppen om aan te draaien: het opleidingsniveau en het salaris. Meer masters in het onderwijs is daarom een mooie ambitie, maar lukt alleen wanneer het salaris flink stijgt.

Elke week 500 vluchtelingenkinderen erbij
Elke week komen er vijfhonderd kinderen van vluchtelingen ons land binnen. Steeds meer reguliere scholen krijgen daardoor te maken met nieuwkomers. Basisschool de Stromen in Alphen aan den Rijn vangt ze al jaren op. “Ik word er blij van om kinderen te zien stralen, maar ik zeg niet dat het makkelijk is.”

Zwarte Piet is gewoon welkom
Verreweg de meeste basisscholen waar AOb-leden werken, vieren het sinterklaasfeest als vanouds met Zwarte Pieten. Bijna 80 procent van de ondervraagden noemt het debat hierover bovendien onzin. Dat blijkt uit een enquête van het Onderwijsblad waaraan ruim vijfduizend AOb-leden in het primair onderwijs meewerkten.

Excellentieprogramma moet zesjescultuur verdringen
Het hoger onderwijs gaat met excellentieprogramma’s de strijd aan tegen de ‘zesjescultuur’. Ondernemerschap en  kritisch denken zijn daarbij belangrijker dan hoge cijfers.

Politiek wil meer grip op onderwijsgeld
Eén onderwerp stond bij het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer bij nagenoeg alle partijen op de agenda: de besteding van het geld. Het kabinet gaat alternatieven voor de lumpsum onderzoeken.

Geschiedenisdocent Jelmer Evers: ‘Onderwijs niet klaar voor nieuwe curriculum’
Geschiedenisdocent Jelmer Evers is positief over de plannen voor een nieuw curriculum. Zijn paradoxale oordeel: “Het advies is zo breed en algemeen, dat het leraren kansen biedt om zelf tot een uitgebalanceerd lesprogramma te komen. Alleen is de beroepsgroep nu niet in staat om deze kans te grijpen.”

Nieuws
Uitleven obsessie helpt kind met autisme vooruit
Kinderen met autisme leren beter en ontwikkelen meer sociale vaardigheden als zij in de klas de kans krijgen om zich uit te leven met onderwerpen die hen obsederen zoals orkanen, treinen, grasmaaiers of zelfs toiletborstels.

Bestuur neemt invallers in vaste dienst
De scholengroep Consent in Enschede, met 33 basisscholen, heeft veel jonge docenten met tijdelijke contracten vast in dienst genomen. Marcel Poppink, voorzitter van het college van bestuur, legt uit.

Maatwerkdiploma in de maak
Leerlingen in het voortgezet onderwijs die vakken op verschillende niveaus volgen, moeten vanaf volgend schooljaar een maatwerkdiploma kunnen krijgen.