Onderwijsblad — (september 2015) nr. 13

Coververhaal: Terug voor de klas
Bevoegde docenten die niet meer in het onderwijs werken zijn weer van harte welkom voor de klas. Vooral bij tekortvakken. Gepensioneerden en andere afhakers kunnen helpen het lerarentekort tegen te gaan. Volgens ervaringsdeskundigen is dat nog leuk ook.

De AOb heeft een nieuwe voorzitter: ‘De leraar moet het vertrouwen krijgen’
Verwacht geen opsmuk van de nieuwe AOb-voorzitter. Liesbeth Verheggen is wars van bobo-gedrag. Haar missie? “De AOb positioneren als beroepsgroep. Wij hebben iets te vertellen namens onze 83 duizend leden.”

De meester legt toch beter uit
Onderwijsinnovatie is een worsteling. Zeker als het gaat om meer doen met minder mensen. Grotere groepen en meer ict zouden de arbeidsproductiviteit in het onderwijs opkrikken. Experimenten hiermee laten inderdaad een plus zien in de toetsresultaten. Maar van een verhoging van de arbeidsproductiviteit is niet of nauwelijks sprake.

Doe je voordeel met smartphones
Bij steeds meer leraren mogen leerlingen hun smartphone in de klas gebruiken. “Je kunt ze blijven verbieden, en dat scheelt een boel gedoe. Maar dan mis je ook de voordelen.”

Reserves hoger onderwijs verder gespekt
Dankzij onverwachte meevallers hielden hogescholen en universiteiten vorig jaar opnieuw miljoenen euro’s over. De buffers groeien al jaren, maar de komende tijd teren instellingen op hun reserves in omdat ze investeren in onderwijsverbeteringen. Althans, de meeste.

Presteer beter, leer hoe te leren
In de strijd tegen de zesjescultuur hebben leerkrachten er een taak bijgekregen: leer de leerling leren, zodat hij de rest van zijn leven-lang-leren beslagen ten ijs kan komen. Want, zo blijkt uit onderzoek: wie leert hoe te leren, presteert beter, ook als de resultaten al niet eens slecht waren. Het onderste uit de kan met behulp van veertien leerstrategieën.

Nieuws:

Docenten willen curriculum medebepalen
Leraren moeten een bepalende stem hebben als het gaat om het lesprogramma van leerlingen. Nu is het curriculum, alles wat leerlingen moeten kennen en kunnen, te onsamenhangend en mogen leraren er weinig over zeggen.

Vertrekpremie van 3 ton
In het mbo en hoger onderwijs zijn vorig jaar tonnen aan vertrekregelingen uitgedeeld.

Veel minder nieuwe pabostudenten
De nieuwe toelatingstoetsen voor de lerarenopleiding basisonderwijs zorgen voor een drastische afname in het aantal aanmeldingen. Eind vorige maand stond de teller op gemiddeld 30 procent minderstudenten per pabo. Bij sommige opleidingen halveert het aantal startende studenten.