Onderwijsblad — (mei 2015) nr. 10

Coververhaal: Angst om aan te raken
Tussen het gepast en ongepast aanraken van leerlingen zit een groot grijs gebied. Zomaar op schoot zitten, is niet de bedoeling. ‘Maar als je communiceert ‘Ik raak je niet aan’, dan wijs je een kind af.’ Hoe moet het wel?
Peuters gaan naar school in Emmen
De gemeente Emmen wil dat vanaf 2017 alle peuters naar school gaan. Basisschool de Dordtse Til in Nieuw-Dordrecht draait al proef. ‘Over een paar jaar is het heel gewoon.’

Uit de kast in de klas
Kinderen zijn er soms bij gebaat om al op de basisschool uit te komen voor een andere seksuele voorkeur, maar forceren heeft geen zin. Het kind bepaalt het tempo.
Autist loopt vast in Nederlands onderwijs
Autisten lopen vast in het Nederlandse onderwijs. De vorig jaar ingevoerde wet Passend Onderwijs biedt hen geen oplossing. Een praktische aanpak, zonder vooroordelen, is bruikbaar in de klas.
Lucratieve stapelbaan: Directeur krijgt betaald voor 66 werkuren per week
Een schooldirecteur in Bergen op Zoom leidt twee besturen tegelijkertijd en wordt betaald voor ruim anderhalve werkweek. De curieuze constructie roept vragen op. En kritiek.
Bang voor andermans auto
Steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. De belangrijkste reden? Auto’s van andere ouders zouden kinderen op de fiets in gevaar brengen. Ouders laten zich niet geruststellen door statistieken. Verhalen van andere ouders kunnen de negatieve trend wél doorbreken.
Goede buur wordt een vriend in de klas
Ontwikkelingspsycholoog Yvonne van den Berg experimenteert op basisscholen met de groepsindeling. Ze ontdekte dat relaties tussen kinderen die elkaar niet mogen vanzelf verbeteren als de leerkracht ze dichter bijeen zet.
Nieuws:
Kind met adhd let wiebelend beter op
Druk bewegend letten kinderen met adhd beter op dan stilzittend. Voor kinderen zonder adhd geldt het omgekeerde. Dat concluderen wetenschappers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Mississippi (MMC).
Dertig jaar? Geen jonge leerkracht meer
Dertig jaar of ouder? Dan ben je geen ‘jonge’ leraar meer. De Vereniging Personeelscluster Oost-Nederland (PON) en de vakbonden, waaronder de AOb, hebben niks verkeerd gedaan bij het opstellen van een sociaal plan waarin dit stond.

‘Gemeente dupeerde Roc Leiden’
Onderzoekers van PriceWaterhouseCoopers stellen dat Roc Leiden door de gemeente voor miljoenen euro’s op kosten is gejaagd bij de ontwikkeling van de nieuwbouw bij station Lammenschans.