Onderwijsblad — (9 januari 2016) nr. 1

Coververhaal: Nog geen 18 en carrièretijger
Weg met de zesjescultuur, was jarenlang het credo. Die boodschap is bij een groep jongeren keihard binnengekomen. Vijftien jaar en bezig met je cv. “Joh, kijk eens een avondje Netflix.”

Leraar is niet veilig voor agressieve ouders
Conflicten met ouders horen bij het werk van leraren. Maar als zo’n conflict tot fysiek geweld leidt, zijn de gevolgen groot. Vooral voor de leraar. “Ik had de maanden erna veel nachtmerries.”

Achter de voordeur kijken op huisbezoek
Op sommige scholen is het huisbezoek nog altijd een vanzelfsprekend onderdeel van de schoolroutine. “Het hoort erbij om een goede start te maken met de ouders.”

Sssst, niet storen in het stiltelokaal
Stilteplekken zijn een wezenlijk onderdeel van passend onderwijs. Maar er zijn meer manieren om prikkels te verminderen voor kinderen met adhd of autisme.

‘Combinatieklas vereist goed onderwijsmodel’
Robin Lemmen won de Toptalent Prijs voor pabostudenten met haar afstudeerscriptie over combinatieklassen. Ze schreef er ook een praktisch boekje over.

Wetenschap als machtsmiddel
Leerkrachten moeten zich verweren tegen slecht wetenschappelijk onderzoek, zegt Tom Bennett, leraar filosofie in Londen. “Mensen gebruiken onderzoeksresultaten om macht uit te oefenen over het onderwijs.”

Ouders in de schoolbanken
In de impulsklas krijgen leerlingen én hun ouders begeleiding op de basisschool. Twaalf ochtenden lang. “Vroeger hoorde ik alleen tijdens het tienminutengesprek tegen welke problemen mijn kind aanloopt. Nu zie ik het zelf.”

Nieuws:

Plan voor betere tweede correctie
De bonden, werkgeversorganisaties en het ministerie van Onderwijs hebben afspraken gemaakt die de tweede correctie van eindexamenwerk in het voortgezet onderwijs moeten verbeteren. Dat schreef staatssecretaris Sander Dekker begin december aan de Tweede Kamer.

Ostrea Lyceum betaalt loonsverhoging
Het onderwijspersoneel van het Zeeuwse Ostrea Lyceum krijgt toch een salarisverhoging over 2015 uitbetaald. Eerder meldde de school dat niet te doen, omdat er geen cao voortgezet onderwijs is afgesloten.

’Computerkennis leerkrachten schiet tekort’
Eén op de vijf leerlingen vindt dat hun middelbare schoolleerkracht digitale vaardigheden mist. Laks, de belangenorganisatie voor scholieren, begint daarom het meldpunt: ‘Help! Mijn leraar is digibeet!’.

Basisscholen kiezen vaker nieuwe eindtoets
De twee nieuwe eindtoetsaanbieders trekken meer belangstelling dan vorig jaar. Halverwege december hadden al vijfhonderd basisscholen zich gemeld voor de IEP eindtoets van Bureau ICE. Het Apeldoornse bedrijf A-Vision telde tot dan ongeveer tweehonderd scholen voor zijn Route-8 toets.