Onderwijsblad — (7 maart 2015) nr. 5

Coververhaal: Vergaderingen waar je blij van wordt
Vergaderingen. Ze duren vaak eindeloos, zijn geestdodend en verhogen de werkdruk. Ze zijn nodig, maar het hoeft echt niet zo vaak, het kan sneller en zelfs leuker.

Monsterverlies PvdA in AOb-enquête
Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart stevent de PvdA af op een halvering van de aanhang onder de AOb-leden. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 5800 leden van de bond. D66, SP en GroenLinks profiteren van het verlies.

Angst en onzekerheid bij Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht slankt, net als andere hogescholen, haar diensten af, maar doet dat op een manier die ongekend is in het onderwijs. Medewerkers worden onder druk gezet om in te stemmen met hun ontslag en daarbij wordt misbruik van het beoordelingssysteem niet geschuwd. ‘Dit is niet meer mijn HU, ik schaam me dat mijn hogeschool dit doet.’

Inschrijving Lerarenbeurs start 1 april
Zelf weer eens de studiebanken in om je verder te ontwikkelen in het mooie vak van leraar? Waarbij je een deel van het collegegeld en de reiskosten vergoed krijgt en je werkgever geld krijgt om je te vervangen? Maak dan gebruik van de Lerarenbeurs.

Pabo wordt hindernisbaan
Dit voorjaar is het realiteit: wie in september naar de pabo wil, moet eerst toetsen halen. “Toelating? Dat is toch alleen voor de universiteit?”, zegt pabo-student Caroline Koorevaar verbaasd. Nee dus.

‘Lesgeven is een voorstelling met publiek’
Hij verruilde de krant voor de klas. Leerde als economiedocent al snel het lesboek opzij te leggen. Schreef ooit dat de Onderwijsraad maar beter opgedoekt kon worden. Ontmoet Ferry Haan, docent havo/vwo aan het Jac. P. Thijsse College in Castricum, promotieonderzoeker in Amsterdam, en sinds kort lid van de Onderwijsraad.

Tweedehandsspullen scoren en ruilen op de Daltonschool
Boeken zijn één dalton-euro, net als de grote knuffels. Voor een kleine bloempot of kraaltjes ‘betaal’ je 50 dalton-cent. Een paar voorbeelden van prijzen in de ruilwinkel van de Culemborgse Daltonschool. Sinds oktober 2014 kan op die basisschool eigenlijk alles worden geruild. En intussen leren de leerlingen ervan.

Nieuws:

Verscherpt toezicht door geldzorgen
De Onderwijsinspectie heeft vorig najaar elf besturen onder verscherpt financieel toezicht geplaatst: negen instellingen in het primair onderwijs en twee in het voortgezet onderwijs.

Tablet helpt samen leren
Tablets, mits juist gebruikt, bevorderen het samenwerkend leren. Dat concludeert de Nieuw-Zeelandse onderzoeker Garry Falloon in een studie die op 7 februari verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Computers & Education.

Kamer wil gemengd schooladvies behouden
Basisscholen moeten gecombineerde schooladviezen blijven geven, zoals mavo/havo of havo/vwo. Dat vindt een groot deel van de Tweede Kamer, zo bleek vorige week tijdens een plenair debat over het schooladvies. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is het daarmee eens.