Onderwijsblad — (6 december 2014), nr. 19

Coververhaal: De verlegen leerling
In de klas heb je zelden last van ze, maar zelf lijden ze vaak dagelijks: verlegen kinderen. Het lijkt onschuldig, maar verlegenheid kan uitgroeien tot een ernstige sociale handicap. ‘Je groeit er niet overheen, je groeit er niet uit, je moet ermee om leren gaan’, aldus de wetenschap. Hoe help je deze kinderen uit hun schulp?

Help, de inspectie komt
Knikkende knieën, zwetende oksels en een rood aangelopen hoofd. Een bezoek van de Onderwijsinspectie gaat vaak gepaard met zenuwen en onrust. Niet nodig. Bereid je goed voor, weet waar de inspectie op let en blijf vooral jezelf.

De slag om het schooladvies
Juffen en meesters in groep 8 krijgen meer zeggenschap over het middelbare schooladvies van hun leerlingen. Toch blijven ook toetsscores heel belangrijk. En middelbare scholen geven de controle niet zomaar uit handen.

Er valt wat te kiezen op de pabo
Drietalig, academisch, duurzaam of intercultureel: pabo’s differentiëren zich een slag in de rondte. Studenten willen graag wat te kiezen hebben en het werkveld vraagt er volgens de hogescholen zelf om.

Flexwerkers in vaste dienst
Werkgevers in het onderwijs geven hun werknemers steeds vaker en langer flexibele contracten. Een positieve uitzondering vormt het bestuur Renn4 dat zijn interne payrollorganisatie Renn4 Flex BV vanaf 1 januari 2015 opheft. Dan krijgen 42 flexwerkers een vaste aanstelling volgens de onderwijs-cao bij het bestuur. “Het is goed dat we er eindelijk bij horen na al die jaren.”

Zo maak je van invallen een succes
Zolang de banen nog niet voor het oprapen liggen, is menig leerkracht aangewezen op invalwerk. Hoe houd je het leuk zonder vaste groep en in steeds weer een andere schoolcultuur? Vijf tips om van invallen een succes te maken.

Op adem komen tijdens het brugjaar
Klaar met groep 8, maar nog niet toe aan de brugklas. Eén school in Nederland biedt al ruim vijftig jaar een brugjaar aan tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs. Sinds kort is er een tweede school bijgekomen. Ze groeien allebei.

Gerommel met de openbaarheid jaarrekeningen
Iedereen spreekt er schande van als onderwijsinstellingen hun jaarcijfers niet openbaar maken. Toch laten coalitiepartijen PvdA en VVD het voorlopig over aan de schoolbesturen zelf. Zo blijft het publieke recht op inzage in de schoolfinanciën voorlopig in handen van belangenpartijen.

Nieuws:

Vluchtelingen welkom, maar wie betaalt er?
In het afgelopen jaar is het aantal nieuwkomers in het voortgezet onderwijs gestegen met 50 procent tot ongeveer 10.000. De leerlingen zijn welkom, zeggen de scholen, maar wie betaalt er?

Rekentoets vo: 58% haalt voldoende
Van alle examenkandidaten in het voortgezet onderwijs heeft 58 procent een voldoende gehaald voor de rekentoets. Het gemiddelde cijfer voor de rekentoets was mager: 5,9. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Ophef over doorspelen privégegevens

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker moet tekst en uitleg geven aan de Tweede Kamer over de bescherming van privacygevoelige informatie van leerlingen. Educatieve uitgeverijen krijgen privégegevens doorgespeeld omdat scholen anders niet met digitale lesprogramma’s aan de slag konden.