Onderwijsblad — (24 januari 2015) nr. 2

Coververhaal: Wat is hot op de NOT?
Nieuwe lesmethoden, hulpmiddelen, ideeën. Je vindt ze op de NOT, de Nationale Onderwijstentoonstelling van 27 tot en met 31 januari in de Jaarbeurs in Utrecht. Elke dag kun je onder begeleiding van een gids een innovatieroute lopen voor je eigen sector. Het Onderwijsblad pikte er alvast wat nieuwigheidjes uit.

101 vragen aan de juf
Een soort second opinion. Dat is wat juf Nathalie van Thiel ouders geeft. Als schoolcoach van de site van J/M beantwoordt ze wekelijks lezersvragen. Ze heeft 101 van die vragen gebundeld in een boek. Faalangst, passend onderwijs, wat als het niet klikt met de leerkracht – het komt allemaal aan bod. “Ouders vinden het fijn om het eens van een andere juf te horen.”

Inspectie beoordeelt doelmatigheid
De lumpsumfinanciering geeft schoolbesturen veel vrijheid om onderwijsgeld te besteden. Zoals het inhuren van hordes consultants, het betalen van pensioenaanvullingen, of het aanschaffen van woonhuizen. Wanneer vindt de Onderwijsinspectie een uitgave ondoelmatig, en dus ongeoorloofd?

Struikelklassen in de bovenbouw
Er is meer lesstof, er wordt meer zelfstandigheid verwacht, het gaat sneller en het is moeilijker. De vierde van de havo, de vierde van het vwo en – in iets mindere mate – de derde van het vmbo zijn de klassen met de hoogste drempel. Wat maakt deze leerjaren zo lastig? En hoe kunnen scholen leerlingen het beste helpen?

Wat zeg je? Wat zeg je? Wat zeg je? Akoestiek op veel scholen niet goed
Op veel scholen is de akoestiek niet goed. Docenten krijgen soms last van hun stem. Het zorgt voor onnodig veel onrust in de klas. En het is zo eenvoudig aan te pakken, zeggen deskundigen.

PvdA kan rekentoets maken of breken
De oppositie in de Tweede Kamer blijft buitengewoon kritisch over de rekentoets. Veel Kamerleden vinden dat de toets geen onderdeel mag worden van de zak/slaagregeling in het voortgezet onderwijs. Regeringspartij VVD houdt haar rug recht, de PvdA aarzelt en heeft de beslissende stem.

Eerste leerkrachtondersteuners aan de slag: ‘Hier ben ik ook gewoon de juf’
Op de Mgr. Bekkersschool in Delft werken de eerste arbeidsgehandicapten in de nieuwe functie leerkracht basisonderwijs ondersteuner (lbo). Als deze eenjarige pilot slaagt, zullen er landelijk jaarlijks vierhonderd mensen als ondersteuner aan de slag kunnen. De begeleiding kost veel tijd, maar de directeur ziet kansen. En de lbo’er? “Ik wil niet terug naar de sociale werkplaats.”

Nieuws:

CPB: Zittenblijven is duur
Zittenblijven is duur; het kost de overheid jaarlijks 500 miljoen euro. Er zijn veel goedkopere en efficiëntere alternatieven om leerachterstanden in te lopen. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw rapport.

Concurrenten Cito-eindtoets
A-Vision en Bureau ICE, de alternatieve aanbieders van eindtoetsen voor groep 8 die staatssecretaris Sander Dekker in november goedkeurde, hebben een miniem marktaandeel. “In onze verkoopcijfers zien we ten opzichte van vorig jaar geen enorme verschillen”, zegt woordvoerder Liesbeth van Litsenburg van marktleider Cito.

Ontslag juf onterecht
De Katholieke Scholenstichting Utrecht heeft ten onrechte een nu 57-jarige juf ontslagen die al 37 jaar bij de scholenstichting werkte. De school wilde niet verder met haar, omdat ze niet voldeed aan alle competenties.

School kent nauwelijks incidenten rond radicalisering
Twee procent van de leidinggevenden in het voortgezet onderwijs heeft op de eigen schoollocatie te maken gehad met radicalisering. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor die het ministerie op 15 januari heeft gepubliceerd. Van alle soorten voorvallen waar de ITS-onderzoekers naar informeren, worden incidenten rond radicalisering en religieus extremisme het minst vaak genoemd.