Laatste nummer- Natuur aan de basis — Jrg. 25 (september 2014) Nr. 1

2  Colofon

3  Feest
THEMA
Erwin Groenenberg

6  Wat kinderen weten over… feest
ONDERBOUW MIDDENBOUW BOVENBOUW
Dannie Wammes
Als ik groep 1-2 binnen kom met dit thema, sluit ik direct aan op de actualiteit. Met een grote prachtig versierde roze-paarse kroon zit Louise naast de juf. Zij mag natuurlijk ook mee met de twee andere kinderen om te vertellen over feest….

8  Dierencadeau, maak een cadeautje voor dieren
ONDERBOUW
Saskia Ober
Kinderen maken graag een dier blij. Maar wat vindt een dier echt leuk? We maken zelf cadeautjes die passen bij konijnen en cavia’s, en bieden ze aan op de kinderboerderij. Zo geven we de dieren een feestje!

13  Feestelijk: Feest! wat heb je ervoor nodig?
ONDERBOUW
Sanneke Unal-Stevens
Schooldagen kennen regelmaat en structuur. Daar gedijen kinderen goed bij. Juist in zo’n klimaat is een feest iets bijzonders, iets om echt naar uit te kijken. Op een feest kun je je met z’n allen voorbereiden en verheugen. Daarover gaat dit artikel!

18  Natuurcadeau, de schatkamer van moeder Natuur
ONDERBOUW
Frans van Bussel
De herfst tovert de natuur om in een prachtige schatkamer, die uitnodigt tot het verzamelen van allerlei kleurige herfstproducten. In de natuur liggen de cadeautjes voor het oprapen en in de klas kunnen de kinderen er iets moois van maken, want ze houden van knutselen en verzamelen.

22  Jarig: Jarig zijn op Dierendag
MIDDENBOUW
Annemarieke Holland
Wie is jarig op dierendag? Of op dezelfde dag als Sinterklaas? Maak samen met de kinderen een tijdslijn van het hele schooljaar. Zo ontdekken ze in welk seizoen het Pasen is en in welk seizoen het Suikerfeest gevierd wordt.

26  Oogstfeest
MIDDENBOUW
Marlies Huijzer
Na het harde werken in de lente en zomer is het tijd om te oogsten. Het graan wordt gemaaid en het fruit geplukt. Als de oogst binnen is, is het tijd om feest te vieren! Ook op school kun je een oogstfeest houden!

29  Feestslinger, geef het een slinger!
MIDDENBOUW
Edith Louman, Paulien Hakkert
Natuur aan de Basis viert feest! En daar horen slingers bij. Voor allerlei vieringen kun je tegenwoordig slingers kopen. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld is het gebruik van slingers bekend. Denk aan de boeddhistische vlaggetjes in Tibet of de rituele feestslingers in Nepal.

34  Verrassing, wie ga jij eens verrassen?
BOVENBOUW
Bart de Koning
Mensen verrassen elkaar graag op 1 april of tijdens een feest zoals Sint Maarten en Sinterklaas met een cadeautje of een grapje. Vogels doen ook leuke en gekke dingen voor elkaar, vooral als de mannetjes een vrouwtje zoeken. Waarom? Ontdek het met deze les.

38  Vuurwerk, boem, knal, flits
BOVENBOUW
William van den Akker
Bij grote feesten is vuurwerk letterlijk en figuurlijk de klapper! Wat is vuurwerk eigenlijk? En hoe werkt het? Daarover gaat dit artikel.

43  Feest
COLUMN
Daan Remmerts de Vries