Natuur aan de basis — Jrg. 24 (mei 2014) Nr. 4

Thema: VIES

6  Wat kinderen vertellen over… / Vies
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
Dannie Wammes
Vies? Wat is vies? het woord vies omschrijven valt niet mee, maar in gesprek met kinderen ontstaat er toch een beeld van wat vies voor hen betekent.

8  Modderparadijs
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
Erwin Groenenberg
Mam, mag ik morgen vies worden? Die vraag moet niet gesteld hoeven worden, want tijdens Nationale ModderDag wordt je vies! Niet om het vies worden, maar vanwege de beleving en ervaring. Spelen met modder vergroot de natuurbeleving van kinderen. Het zorgt er mede voor dat kinderen zich ontwikkelen tot natuur- en milieubewuste burgers.

12  Vies? schoonmaken!
ONDERBOUW
Marlies Huijzer
Lekker buiten gespeeld? Kijk dan eens naar je handen, die kunnen vast wel een schoonmaakbeurt gebruiken! Waarom was je regelmatig je handen en hoe maak je je nagels goed schoon? En ook: wat moet je allemaal doen om je klas schoon te houden? Daarover gaan deze activiteiten.

16  Wat komt er uit je lijf?
ONDERBOUW
Annemarieke Holland
Via onze mond gaat er heel wat ons lijf in. Maar wat komt er eigenlijk allemaal uit? In deze les gaat het over poep, plas, snot, bloed, zweet en tranen. Dingen die niet vies zijn maar er gewoon bij horen.

20  Vieze dieren
MIDDENBOUW
William van den Akker
De meeste dieren die we vies vinden, leven van vieze dingen zoals poep, dode dieren of half rotte etensresten. Dat kunnen allerlei soorten dieren zijn. Van kraaien die aan een platgereden haas pikken tot wormen die door hondenpoep kruipen. Maar ook een hond is niet vies van een paardendrol of het ruiken aan het kontje van een andere hond.

25  Vies bestaat niet
MIDDENBOUW
Rinelle van den Top
Zijn de kinderen in uw groep smaakavonturiers? Durven zij iets te proeven wat ze nog nooit hebben gegeten? Een echt smaakavonturier doet nieuwe ontdekkingen: Hollandse blauwe ketchup of Indonesische sambal!

28  Schoon, schoner, schoonst
BOVENBOUW
Dannie Wammes
Vies is natuurlijk heel leuk, althans voor een tijdje. Daarna moet alles weer schoon. Wat is dan de beste manier?

33  Speuren naar keutels
BOVENBOUW
Frans van Bussel
Keutels en drollen werken vaak op de lachspieren, maar zijn voor kinderen ook spannend. Ze vertellen je welke dieren er ’s nachts geweest zijn en ook wat ze gegeten hebben. Poep is razend interessant.

38  Bah, een mens
BOVENBOUW
Bart de Koning
Jagers wassen zich niet voor de jacht. Veel dieren ruiken meteen dat er naar zeep ruikende mensen zijn. Een jager wil niet geroken en niet gezien worden! Hoe kan een jager ongemerkt in het bos zijn?

42  Modder!
COLUMN
Daan Remmerts de Vries
Het nemen van een modderbad schijnt iets heerlijks te zijn. Mensen betalen er een hoop voor. Hele kuuroorden zijn erop ingericht! De mensen die het hebben ondergaan beweren dat zi zich, na het nemen van zo’n stinkend bad, véél rustiger en sterker voelen. En er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze zo zijn afgekomen van hun stijfheid of van hun huidkwalen.

43  Boeken
– Levensgroot insecten – Minori Kosugi
– Levensgroot zoogdieren – Etsuo Narushima
– Levensgroot Dinosaurussen – Yukinitsu Tomida
– De zon, aarde en maan – Pierre Winters