Natuur aan de basis — Jrg. 23 (maart 2013) Nr. 3

Thema: NATUUR IN DE STRAAT

3 Natuur in de straat
VAN DE REDACTIE
Erwin Groenenberg (hoofdredacteur)

6 Wat kinderen vertellen over… natuur in de straat
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
Dannie Wammes
Groep 7 en 8 van de Hoekstee in Vledder zijn in de afgelopen weken intensief bezig geweest met het bos. In de voorbereiding van hun presentatie voor het project Bos Natuurlijk zijn ze zojuist nog ruim een uur intensief bezig geweest met het onderzoekjes in het bos vlakbij school. Maar is er ook natuur in de straat waar de school ligt?

8 Lieveheersbeestje in de straat
ONDERBOUW / BUITENACTIVITEITEN
Norbert Bakker
De kinderen ontdekken waar je buiten, in de straat, de natuur kan vinden, aan de hand van een verhalend avontuur. De kinderen gaan naar buiten waar het kleine avontuur van Lieveheersbeestje nagespeeld wordt in een ontdekkingstocht.

11 Buurdieren / Dieren in je buurt
ONDERBOUW / BUITENLES
Marlies Huijzer
Als het zonnetje lekker schijnt, zie je overal lieveheersbeestjes. Waar komen die zo ineens vandaan? En die merel die zo hard fluit op het dak van je huis. Waar slaapt hij eigenlijk? De kinderen gaan op zoek naar dieren die in de buurt wonen.

16 Kriebelbeest / HŽ hallo, klein kriebelbeest
ONDERBOUW / BUITENACTIVITEIT
Annemarieke Holland
Meer dan een half uur zit Joris op z’n hurken tussen wat struiken. Elk nieuw gevonden lieveheersbeestje doet hij voorzichtig in het glazen potje.

20 Bomennatuur / Natuur in de boom
MIDDENBOUW / BUITENLES
Kelly Boeters
Bomen zijn opvallende planten. Dit komt doordat de stam van de boom hoog is en boven struiken en kruiden uitsteekt. Bomen kunnen heel groot en breed worden. Maar kijk je wel eens naar het leven op en in de boom? Er leven namelijk een heleboel dieren en mossen.

23 Straatplanten / Tussen de tegels
MIDDENBOUW / BUITENACTIVITEITEN
Frans van Bussel
Natuur is overal; zelfs tussen de straattegels groeien planten. Om natuur te ervaren hoef je de stad niet uit, maar je moet er wel oog voor hebben. Kinderen vinden het best spannend om te speuren naar al dat kleine grut tussen de tegels.

27 Help de mus!
MIDDENBOUW / BUITENLES
Joost Buddingh & Anne de Feijter
Met de mus in Nederland gaat het erg slecht! Veertig jaar geleden kwamen er meer dan twee keer zoveel mussen voor in onze steden en dorpen dan nu. Hoe komt dat? En beter nog: hoe kunnen we de mus helpen?!

31 Kracht / Natuurkracht aan de macht
BOVENBOUW / ACTIVITEITENSERIE
William van den Akker
Wat gebeurt er met Nederland als alle mensen plotseling verdwijnen? Planten en dieren kunnen dan vrijuit hun gang gaan. Geen schoffel, vliegenmepper of spuitbus die hen belaagd en verjaagd. Eindigt Nederland na honderden jaren als een oerwoud waar alle menselijke bouwsels verdwenen zijn onder een dikke laag begroeiing. Hoe ziet de school er uit als de natuurkracht aan de macht komt?

35 Denknatuur / Wat is natuur? Filosoferen met kinderen
BOVENBOUW / BEWEGINGSSPEL
Thecla Rondhuis
Kinderen stellen vragen en laten zich verrassen door de hen omringende wereld. Filosoferen met kinderen is daarom een avontuurlijke onderneming. Puur op denkkracht. Ooit begreep ik in mijn studie biologie juist om die vragen die de ervaring van leven en natuur zo opwindend maken.

38 Boom / De boos des aanstoots
BOVENBOUW / BINNENACTIVITEIT
Bart de Koning
In de tuin van mevrouw Geniet staat een grote esdoorn waarin een bosuil broedt. De buren hebben geen plezier van de boom. Zij hebben last van uitwerpselen in de barbecue. De boom moet weg, liefst vandaag. Wat beslist de (Rijdende) rechter.

41 Duurzame school …doet goed volgen / Daltonschool uit IJburg
GOED VOORBEELD DUURZAME SCHOOL
AndrŽ de Hamer
Wat maakt of je een duurzame school bent of niet? Voor sommigen ben je pas een duurzame school als het gebouw klimaat neutraal is, alle leerlingen volleerde systeemdenkers zijn, alle materialen fair trade en/of fsc gekeurd zijn en het schoolplein donkergroen is. Werk mee aan duurzaamonderwijs.nl

42 Natuur in mijn straat
COLUMN
Remmerts de Vries

43
BOEKEN
RenŽe Rijken
– Zo leer je vissen
– Rikki en de tuin van opa
– Op pad met de boswachter