Naar school! — (oktober 2019) nr. 20

Deze editie is als PDF beschikbaar

03 Wij gaan naar school : Leerlingen van het Kamerlingh Onnes College in Groningen

06 School! Nieuws in het kort

09 Column: Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

10 Trots!
Hannelore Bruggeman van Scholengroep Veluwezoom is trots. De scholen van haar bestuur hebben de openbare identiteit concreet gemaakt en dat heeft effect. Ook op de leerlingenaantallen.

12 Gelijke kansen
Van weekendschool tot buddyprojecten: er gebeurt van alles om kinderen vooruit te helpen. Want gelijke kansen zijn er alleen als je oog hebt voor verschillen. Een kijkje in Groningen en Heerlen.

17 Checklist
Voor basisscholen is er nu een handige online checklist om te zien hoe het staat met de kansengelijkheid. Ontwikkeld door VOS/ABB-stagiaire Lianne Baars.

18 Meer dan welkom
De kernwaarden openbaar onderwijs zijn toe aan herwaardering. ‘Iedereen welkom’ is een belangrijk uitgangspunt, maar er is meer.

20 Personeel binden
In tijden van lerarentekorten is het belangrijk om personeel aan je te binden. Een gezonde organisatie luistert goed naar het personeel.

22 Klimaatneutraal
Brabant heeft er een klimaatneutraal schoolgebouw bij: Kindpark Boekel. Snel en zonder kostenoverschrijding gerealiseerd, dankzij een efficiƫnt bouwproces.

24 Lef hebben
Schoolbesturen leggen uiteraard verantwoording af, maar volgens Cor van Montfort, lid van de Onderwijsraad, is er meer mogelijk. Daar is lef voor nodig, maar het levert veel op.

27 De Wnra komt eraan!
Vanaf 1 januari zijn mensen die in het openbaar onderwijs werken, geen ambtenaar meer door nieuwe wetgeving. Openbare schoolbesturen moeten zich daar tijdig op voorbereiden.

29 Fusiecompensatie
Bijna een miljoen euro fusiecompensatie wilde OCW terugvorderen van twee schoolbesturen in Noord-Nederland, maar de rechter stak er een stokje voor. Ronald Bloemers van VOS/ABB legt uit waarom.

30 Voordeel voor leden
Een model-arbeidsovereenkomst voor de Wnra, btw-vrije scholing en korting op personeelsadvertenties: als VOS/ABB-lid kunt u ervan profiteren.

32 Hoe zit het nu precies? Antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast: Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies: Let op transitievergoeding