Naar school! — (juni 2019) nr. 19

Deze editie is als PDF beschikbaar.

10 Trots!
Docenten van het Openbaar Lyceum Zeist ontwikkelden zelf de app GeenCijfer, voor een andere manier van beoordelen. Rector trots, docenten en leerlingen blij.

12 Inclusiever onderwijs
De beweging Naar inclusiever onderwijs ijvert voor meer sociale integratie. Daarom is nu een praktijkplatform opgericht om scholen te steunen en te inspireren.

18 Antisemitisme aanpakken
Antisemitisme is meer dan pesten. Het CIDI helpt individuele scholen en biedt ook een kenniscentrum met lesmateriaal en informatie over studiereizen.

19 Burgerschapsonderwijs
De ontwikkelteams van Curriculum.nu hebben voorstellen gedaan voor de invulling van burgerschapsonderwijs. Reageren kan tot en met 11 augustus.

20 Eindtoets
Het Centraal Planbureau wil de eindtoets basisonderwijs weer verplaatsen. Goed idee? Naar School polste de meningen in het veld.

22 Academische leraren
De academische leraren opleiding primair onderwijs (ALPO) bestaat 10 jaar. Van ‘wijsneus’ naar leerkracht plus.

24 Maatwerk
De pilot Recht op Maatwerk heeft het Stedelijk Zutphen veel opgeleverd. Gemotiveerde leerlingen én groei – ondanks regionale krimp.

26 Recyclen op school
De leerlingen van obs het Landje in hartje Rotterdam maakten kunstwerken van afval. Zo bevordert de school het milieubewustzijn van de jonge generatie.

28 Grip op gebouwen
De Amersfoortse schoolbesturen zijn sinds dit jaar helemaal zelf verantwoordelijk voor hun gebouwen. Dat betekent meer keuzevrijheid en sneller schakelen.

30 Schoolprofilering en meer
Maak werk van de profilering van uw basisschool, regel korting op uw personeelsadvertenties in kranten, gebruik de voorbeeldbrief Wnra. Voordeel en gemak voor leden van VOS/ABB.

Rubrieken

03 Wij gaan naar school!
Senna, Foppe en Chiara van obs het Landje in Rotterdam.

06 Schoolnieuws
In het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

32 Hoe zit het nu precies?
Antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
Omgang met gescheiden ouders