Naar school — (juni 2018) nr. 4

Deze editie is als PDF beschikbaar.

10 Hoogbegaafde leerlingen
Er komt meer geld voor onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Een kijkje op het Stedelijk Gymnasium Schiedam en openbare basisschool Anne Frank in Leiden.

15 Invulling geven aan identiteit
Schoolleiders die echt invulling willen geven aan het specifieke karakter van het openbaar onderwijs, vinden handvatten in de training ‘Identiteit en diversiteit in het onderwijs’.

16 Boeddhisme in het Westland 
Een nieuw vorm van g/hvo is het boeddhistisch vormingsonderwijs. De eerste pilot loopt in het Westland.

18 Een boze ouder… wat nu?
Staat er ineens een boze ouder voor je neus, wat doe je dan als (jonge) leerkracht? Tips van Siep van der Galiën die hiervoor trainingen geeft. De rol van de schoolleider blijkt cruciaal.

20 Een rookvrij schoolplein
Zo krijg je het schoolplein rookvrij: de juiste balans tussen controleren en negeren. En wat doe je als de rokende leerlingen vervolgens de wijk in trekken?

22 Minder werkdruk
In Maastricht is het al gelukt om de werkdruk op obs Binnenstad flink te verminderen, terwijl het onderwijs verbeterde. Directeur Desirée Jorissen vertelt hoe dat is bereikt.

24 Gebouwd op de groei
De splinternieuwe vmbo-school op het Zeeburgereiland in Amsterdam is klaar voor de groei van de wijk. Het openbare Cburg College is groot, licht en open.

26 Chinees heeft de toekomst
Het vak Chinese taal en cultuur wordt steeds populairder in het voortgezet onderwijs. Leerlingen vinden het niet alleen cool, maar snappen ook dat China belangrijker wordt in de handel.

28 Nieuwkomers bij school betrekken
Met een schoolmaatjes-project is het mogelijk om de kloof tussen school en nieuwkomers te overbruggen. Uit de eerste ervaringen blijkt dat het werkt.

Rubrieken

03 Wij gaan naar school
Ties en Jet van obs Anne Frank in Leiden

06 Schoolnieuws 
In het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers

31 Excursietip
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

32 Hoe zit het nu precies?
Antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
De overgang naar voortgezet onderwijs