Naar school — (juni 2017) nr. 9

Deze editie is als PDF beschikbaar

03 Wij gaan naar school
Sanne, Sara en Casper van obs De Mei in Wormerveer.

06 Schoolnieuws
In het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers

10 Een fijne school
De KiVa-methode is bewezen effectief tegen pesten. Obs De Mei in Wormerveer is een school die er al jaren mee werkt en daar is iedereen er blij mee. Ook fijn: VOS/ABB-leden krijgen korting op de KiVa-training.

15 Levensbeschouwing
De lessen levensbeschouwing en burgerschap in het voortgezet onderwijs kunnen een impuls gebruiken. Dat zegt Angelique Hofman, die Religie en Beleid studeert in Nijmegen.

16 Helpdesk wordt Onderwijsjuristen
De juridisch adviseurs van VOS/ABB’s Helpdesk doen veel meer dan vragen beantwoorden. Daarom heten ze voortaan Onderwijsjuristen. Onze vier Onderwijsjuristen stellen zich nader aan u voor.

18 Innovatie bekroond
De inzendingen voor de Nationale Onderwijsprijs laten zien hoe innovatief scholen bezig zijn. Zoals deze inspirerende projecten van openbare scholen uit Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland en – de winnaar – Utrecht.

20 Recept tegen ziekteverzuim
Het openbaar basisonderwijs in Hilversum scoort al jaren een heel laag ziekteverzuim. Bestuurder Geert Looyschelder en hoofd personeelszaken Sonja de Sain onthullen hun recept.

22 Het ‘jongensprobleem’ aangepakt
Het percentage jongens in het vwo stijgt weer op ORS Lek en Linge in Culemborg, dankzij een specifieke aanpak van het ‘jongensprobleem’. Het blijkt vooral een kwestie van pedagogiek.

24 Lekker zitten
Een splinternieuw schoolgebouw biedt obs De Sterrenboom in Stolwijk de ruimte voor een heel ander onderwijsconcept. ‘Als je lekker zit, leer je beter’

26 Krimp vo zet door
Ook het voortgezet onderwijs gaat het nu merken: er komen steeds minder kinderen. Wat is nodig om scholen toekomstbestendig te maken?

28 Reanimatie op school
Op Het Maerlant in Brielle krijgen alle havo-en vwo-leerlingen voortaan verplicht reanimatieles. Want dankzij die les heeft een 17-jarige scholier onlangs iemand het leven kunnen redden.

30 Cyberaanval!
In mei was er ineens een grote cyberaanval die over de hele wereld veel bedrijven, organisaties en ziekenhuizen trof. Hoe houdt u op school gijzelsoftware buiten de deur? Tips en tricks.

31 Excursietip
Maritiem Museum Rotterdam

32 Hoe zit het nu precies? 
Antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
De rol van school bij pestgedrag