Naar school! — (juli 2021) nr. 28

Deze editie is als PDF beschikbaar.

10 Trots
Op obs De Dubbeldekker in Hilversum krijgen kinderen de ruimte om in de school hun thuistaal te spreken. Sterker nog, de leraren van deze Taalvriendelijke School benutten die talenkennis van hun leerlingen in de les.

12 NPO als wondermiddel?
Het Nationaal Programma Onderwijs houdt de gemoederen bezig. Zes bestuurders en schooldirecteuren over hun inzet voor het NPO.

18 Kansengelijkheid
Rotterdam begint als eerste met een nieuw en ambitieus onderwijsconcept: Goud Onderwijs. Daarmee moeten alle basisschoolleerlingen voortaan uitstroomniveau 2F-1S bereiken. Hoe wordt dat aangepakt?

20 Segregatie
Groningen wil het tij van segregatie in het onderwijs keren. Te veel kinderen groeien op in een bubbel, betoogt wethouder Bloemhof. Zij mikt op een gezamenlijke, lokale aanpak.

22 Profielkeuze
Er is de laatste tijd kritiek op het profielensysteem in het voorgezet onderwijs. Twee decanen van openbare scholen in Hoogezand en Tilburg kennen de problemen en weten hoe ermee om te gaan.

24 Techniek
Op de TechCampus in Amsterdam ervaren jongeren dat de technische beroepen van nu heel anders zijn dan vroeger. De monteur van de toekomst sleutelt aan auto’s zonder vieze handen te krijgen.

26 Schoolgebouw
Binnenkijken bij obs De Molenwiek in Haarlem, waar oud en nieuw zijn geïntegreerd tot een transparant schoolgebouw, dat past bij de onderwijsvisie.

28 Een verrijking
Maatschappelijke diensttijd in het voortgezet onderwijs: het openbare Maerlant-Lyceum in Den Haag heeft er ervaring mee. Leerlingen uit 4 vwo leren veel als jongerenambassadeur bij een maatschappelijke organisatie.

30 Voordeel en gemak
Op zoek naar nieuwe leden voor uw raad van toezicht? Voordelig adverteren met behulp van onze modules voor arbeidsmarktcommunicatie? Dit en meer bieden wij onze leden.

Rubrieken

03 Wij gaan naar school
Gabriela en Natan uit Hilversum

60 School!Nieuws
In het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

32 Hoe zit het nu precies?
Antwoorden op veelgestelde vragen en twee juridische uitspraken uitgelicht

34  Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het over het onderwijs

35  Juridisch advies
De rol van de ouderraad