Naar school — (februari 2017) nr. 7

Deze editie is als PDF beschikbaar

10 ‘Werken met waarden
Het bewust werken met kernwaarden heeft een groot positief effect op het gedrag van leerlingen. Dat merkt het team van obs De Meerwaarde in Strijen.

15 School!Week 2017
Het jaarlijkse feest van het openbaar onderwijs wordt gevierd van 20 tot en met 24 maart. Een campagne om de kernwaarden openbaar onderwijs bekender te maken.

16 School is waardegemeenschap
Hans Boutellier heeft een boodschap voor toezichthouders: kijk niet alleen naar de bedrijfsvoering, maar ook naar de rol van de school als waardegemeenschap.

18 Humanistisch onderwijs
De Amsterdamse Mavo, net gestart met 34 leerlingen, is een school op humanistische grondslag. Wat houdt dat in de praktijk in? Een gesprek met de bevlogen schoolleiding.

20 Polarisatie
Hoe ga je in het onderwijs om met polarisatie? Filosoof en trainer Bart Brandsma legt uit hoe je de angel eruit kunt trekken.

22 Het lerarenregister
Is het een vloek of een zegen? De meningen over het lerarenregister zijn verdeeld, maar op het Rembrandt College in Veenendaal zijn de reacties positief: ‘Het maakt leraren weer trots op hun vak’.

24 Scholen experimenteren
Er wordt volop geëxperimenteerd door de scholen (po en vo) die meedoen aan het Experiment Regelluwe Scholen. Van vaste instroommomenten voor kleuters tot een nieuw maatschappelijk vak.

26 Het schoolgebouw
Het Almere College heeft een splinternieuw gebouw betrokken, Het Perron, dat gedeeld wordt met een christelijke vo-school en een MBO. Een fotoreportage vanuit Dronten.

28 Schatkistbankieren
Ook openbare scholen mogen gaan schatkistbankieren. Wat houdt dat precies in en waarom is dit zo’n belangrijk besluit van staatssecretaris Dekker?

29 Promoties
Twee interessante promotieonderzoeken. Eén gaat over het effect van een hogere inschaling van leraren in de Randstad, het ander over het effect van meer autonomie voor leerkrachten.

30 Goedemorgen
U kunt meedoen aan de ontwikkeling van een nieuwe app voor het voortgezet onderwijs: Goedemorgenopschool! Een dagelijks aanbod voor lessen over burgerschap en zingeving.

Rubrieken

03 Wij gaan naar school
Ben & Steven, Dronten

06 Schoolnieuws
in het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers over gelijke kansen

31 Excursietip
Van Gogh Museum Amsterdam

32 Hoe zit het nu precies?
De antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast
Selectie uit publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
Arbeidsovereenkomst of aanstelling?