Naar school! — (december 2019) nr. 21

Deze editie is als PDF beschikbaar

03 Wij gaan naar school : Leerlingen van het Schoonhovens College

06 School! Nieuws in het kort

09 Column: Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

10 Trots!
Het Schoonhovens College is trots op het door de school zelf ontwikkelde vak Academische Vaardigheden, dat officieel is erkend als examenvak voor het vwo

12 Oplossing lerarentekort?
Willen en kunnen deeltijders meer uren werken? In theorie wel, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Welke maatregelen zouden helpen?

17 Wat is jouw verhaal?
De nieuwe kernwaarden voor het openbaar onderwijs worden gelanceerd op 18 maart tijdens het congres ‘Wat is jouw verhaal?!’

18 De videoleraar
Les van een videoleraar: het werkt. Een kijkje in de keuken op het Da Vinci College in Leiden.

20 Goed toezicht
Welke skills hebben toezichthouders nodig om goed toezicht te houden? Praktische tips van organisatiepsycholoog Anthon van der Horst.

22 Financiële coaches
De openbare vo-school Winkler Prins in Veendam zet financiële coaches in om ouders met geld-problemen te helpen. Dat ontlast de leraren.

24 Aardbevingsbestendig bouwen
In het Groningse Loppersum is een nieuwe basisschool verrezen die aardschokken kan opvangen. Kinderen kunnen weer veilig naar school.

26 Debatteren op het vmbo
Debatteren vooral iets voor havo- en vwo-leerlingen? Helemaal niet. De vmbo’ers van de Berger Scholengemeenschap bewijzen het. Ze steken ook veel op van het leren debatteren

29 Inclusief onderwijs
Op de Waddeneilanden wordt al jaren inclusief onderwijs gegeven. ‘Met creativiteit en flexibiliteit is heel veel mogelijk’.

30 Voordeel voor leden
Bespaar op uw printkosten, vraag advies aan de Onderwijsjuristen en maak gebruik van korting bij het werven van personeel. Alleen voor leden van VOS/ABB!

32 Hoe zit het nu precies? Antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast: Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies: Let op transitievergoeding