Naar school! — (december 2018) nr. 16

Deze editie is als PDF beschikbaar

10 Liever passend onderwijs dan labelcultuur
Experts pleiten voor terughoudendheid met diagnoses bij jonge kinderen. Ze willen kinderen wel de juiste hulp bieden, maar zonder direct labels uit te delen. Dat is ook precies hoe passend onderwijs is bedoeld. En het kán.

15 (On)verdeeld naar school
Het themanummer van tijdschrift Religie & Samenleving gaat over het idee dat alle kinderen naar de onverdeelde openbare school gaan.

16 Ons jubileumfeest
Met een drukbezocht evenement in het Spoorwegmuseum heeft VOS/ABB haar 20-jarig bestaan gevierd. Een sfeerverslag met veel foto’s.

18 Sleutel tot vrouwenemancipatie
Het openbare Aletta Jacobs College in Hoogezand heeft een escaperoom ingericht waarin leerlingen op zoek gaan naar de sleutel tot vrouwenemancipatie. ‘Aletta was een rolmodel en is dat nog steeds.’

20 De opmars van het IKC
Overal in het land wordt gewerkt aan de vorming van Integrale Kindcentra (IKC’s). Eenvoudig is dat niet. VOS/ABB’s Rozemarijn Boer vertelt waar de voetangels en klemmen zitten.

22 Een speciaal gebouw
Van bovenaf lijkt dit schoolgebouw wel een fidget spinner. Het is een speciaal gebouw voor speciaal onderwijs. Focus in Haarlem.

24 Eigen schoolleidersopleiding
Het schoolbestuur WereldKidz (openbaar onderwijs Rijn- en Heuvelland) regelde een eigen schoolleidersopleiding voor het personeel. Voordeel: het ging aldoor over de eigen onderwijscultuur.

26 Verslaving
Het komt voor op elke vo-school, zegt de Stichting Be Aware, die op 170 scholen in het hele land voorlichting over verslaving geeft. Rector Henk van Ommen van het Baarnsch Lyceum vindt bewustwording belangrijk.

29 SchoolWeek 2019
Doet uw school ook (weer) mee aan de komende actieweek in maart? Laat het ons weten! VOS/ABB zorgt voor een nieuwe website en landelijke activiteiten.

31 Geluk of gelijk?
Een goed mediationtraject kent alleen winnaars, geen verliezers, vertelt mr. Janine Eshuis van VOS/ABB. Zij is geregistreerd mediator.

32 Ledenvoordeel
Leden kunnen veel korting scoren. Schoolbestuur NUOVO in Utrecht bespaart duizenden euro’s dankzij collectieve inloop van sanitaire producten.

Rubrieken

3 Wij gaan naar school!
Linde en Tijs van ods Meander in Leersum

6 Schoolnieuws
In het kort

9 Column
Hans Teegebeckers, directeur VOS/ABB

35 Excursietip
Spoorwegmuseum en win een gratis schoolreisje!

36 Hoe zit het nu precies?
Antwoorden op veelgestelde vragen

38 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

39 Juridisch advies
Advocaatkosten MR niet altijd voor bestuur