Naar school! — (april 2019) nr. 18

Deze editie is als PDF beschikbaar.

10 Trots!
Rector Arie Cové van de RGO in Middelharnis vertelt in nieuwe rubriek over een unieke samenwerking om leerlingen meer keus en meer kansen te bieden.

12 Zzp’er: kans of risico?
Ook in het onderwijs kunnen zzp’ers gaten in het personeelsbestand opvullen: er staat snel een bevoegde leerkracht voor de klas. Maar er is verwarring over de fiscale gevolgen. Wat nu?

18 Oplossing voor krimpgebieden
Prof. mr. Pieter Huisman vindt de samenwerkingsschool nog altijd een lastig fenomeen. Volgens hem is de oplossing in krimpgebieden simpel: dat is de openbare school.

20 Bruisende School!Week
Een bloemlezing uit de activiteiten tijdens de jaarlijkse campagne voor het openbaar onderwijs, de School!Week. Van debattoernooi tot kinderconferentie.

22 Excellent
Een kijkje op twee openbare scholen die zijn bekroond met het predicaat Excellent: obs de Bolster in Sint Michielsgestel en ORS Lek & Linge in Culemborg.

24 Internationalisering
Leerlingen van nu zijn de wereld- burgers van straks. Het is goed om internationalisering strategisch aan te pakken, blijkt uit een recent Nuffic-rapport.

26 Krachtbronnen
De methode Krachtbronnen levert prima handvatten voor lessen over persoonlijke ontwikkeling, levens- beschouwing en burgerschap. Ook belangrijk: de kinderen verheugen zich erop!

28 De Helix
Fotoreportage van openbare basisschool De Helix in Heerhugo- waard. Een nieuw schoolgebouw dat meegroeit: ‘Zo veel ruimte hebben we nog nooit gehad.’

30 Mediatraining en ander voordeel
Schoolbestuurder Nico Woonink heeft veel profijt gehad van de mediatraining die hij volgde bij VOS/ABB. Met ledenkorting. En er is voor leden nog meer voordeel te halen.

Rubrieken

03 Wij gaan naar school!
Jolan en Cailin van de RGO in Middelharnis

06 Schoolnieuws
In het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

32 Hoe zit het nu precies?
Antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
Een echt onafhankelijke deskundige