Montessori Magazine — Jrg. 36 (juni 2013) Nr. 4

Deze editie is als PDF beschikbaar

Thema: DALTON EN MONTESSORI – Heel anders of heel vergelijkbaar?

1 Van de redactie
Michael Rubinstein

2 Dalton en Montessori / Patrick Sins: ‘Ik zie vooral de overeenkomsten’
THEMA
Michael Rubinstein
Patrick Sins, lector Daltononderwijs en onderwijsvernieuwing bij de academie Pedagogiek en Onderwijs van Saxion, over Dalton, Montessori en onderzoek. MM sprak met hem over daltononderwijs en over de wijze waarop het daltononderwijs gebruik maakt van het lectoraat om onderzoek te doen.

4 Dalton en montessori in het voortgezet onderwijs
THEMA
Paula Leideritz
Lotje Cohen geeft wiskunde en maatschappijleer op het Spinoza Lyceum in Amsterdam, een daltonschool voor mavo, havo, vwo en gymnasium. Zij is lid van de dalton commissie. Haar vriend Quincy Elvira geeft economie op het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA), een school met dezelfde schooltypen. Hij promoveert volgend jaar op het onderwerp expertiseontwikkeling binnen het schoolvak management & organisatie.

7 ‘Why, how en what’ in traditionele vernieuwingsscholen
THEMA

Louis Jongejans was rector van het Einstein Lyceum in Hoogvliet en leidde deze school in de periode dat hij er werkzaam was naar de Nederlandse Montessori Vereniging’. Eind vorige cursus zocht hij een nieuwe uitdaging en vond deze op het Stedelijk Dalton Lyceum te Dordrecht. Als directeur van de locatie Kapteynweg (met mavo, havo, bilingual education en digiklassen) vond hij daar al snel zijn draai. MM vroeg hem naar de verschillen tussen de twee traditionele vernieuwingsrichtingen.

8 Montessorileraren over daltonscholen
THEMA
Michael Rubinstein
Er zijn montessorileraren die ook ervaring hebben in het daltononderwijs en daarom de twee types onderwijs van binnenuit kunnen vergelijken. Maria Rosa den Oudendammer werkte als lerares en opleider in het montessori-onderwijs en werkte daarna een half jaar als IB-er op daltonschool De Grote Reis in Rhoon. Debbie van der Burgh, nu directeur van de montessorischool in Maassluis, werkte drie jaar als adjunct-directeur op een daltonschool in wording in Rotterdam en haalde in die tijd ook haar daltondiploma. Twee stemmen van ervaren montessorianen over daltononderwijs.

10 I’d like to teach the world to sing in perfect harmony!
THEMA
Mirjam Stefels
Of je de verfrissende koolzuurhoudende drank nu lekker vindt of er de roest van je fiets mee reinigt, iedereen kent de regel uit de reclame. De jeugdige coladrinkers uit de reclamespot brengen de tekst vol energie en nodigen je uit om vrolijk mee te zingen en natuurlijk veel van het drankje te gaan nuttigen. Ik moest aan de regel denken toen ik nadacht over de relatie tussen Maria Montessori en Helen Parkhurst. In onderstaande korte beschouwing kijk ik vanuit biografisch perspectief naar een aantal gedeelde kernbegrippen .

13 Tijd voor vernieuwing
VAN DE VOORZITTER
Cor Hoffmans
Nog even en het schooljaar zit erop. De zomer nadert, zij het wat verlaat. Het lijkt er soms op dat in deze periode het onderwijs opeens wakker schrikt. Straten kleuren zich met onze nationale vlag, versierd met een versleten rugzak. Het kan zo maar gebeuren dat je moet wachten totdat een stoet oldtimers en allerhande versierde voertuigen voorbij is getrokken met leerlingen op weg naar hun gala. Het is de tijd van de jaarlijkse musical en de schoolreisjes. Pretparken en bezienswaardigheden doen goede zaken.

15 Kwaal van de tijd
COLUMN
Jules Jansen
De examenperiode is weer achter de rug. Als school hoop je dat de resultaten goed zijn. En resultaat is niks meer of minder dan het percentage geslaagden. Scoor je hoog, dan ben je weer even verlost van de oordelen van de Inspectie, de conclusies van niks zeggende Trouw en Volkskrant rapportages en van het oppervlakkige commentaar van ’s lands twitterende onderbuik..

16 Arne Keuning over Montessorinet / Materiaal delen en elkaar inspireren
MATERIAAL
Michael Rubinstein
Met 2600 leden is Montessorinet uitgegroeid tot een belangrijk uitwisselingsplatform voor het montessori basisonderwijs en kindcentra. MM sprak met de man achter Montessorinet, Arne Keuning.

18 Bouwen met constructiemateriaal
MATERIAAL
Erica Dirven & Joke Werver
Als redactielid van MM krijg je van alles aangereikt om een artikel aan te wijden. Zo kregen we laatst twee dozen ‘Clics’, een constructiemateriaal voor jonge kinderen uit Belgi‘, met de vraag ze eens uit te proberen met peuters. Dat hebben we gedaan.

20 Teksten in de maak
BOEKBESPREKING
Marjan Smid
Niemand zal bestrijden dat een goede schrijfvaardigheid in onze maatschappij van groot belang is. Maar wat is precies de functie van geschreven tekst? Aan welke kenmerken voldoet een goede tekst? Hoe komt die tot stand? En, voor leraren van belang: hoe breng ik mijn leerlingen tot schrijven en hoe leer ik ze schriftelijk te formuleren op een voor anderen begrijpelijke wijze?

23 Klassenmanagement, door Miriam Klamer
BOEKBESPREKING
Jacqueline Hendriksen
Wanneer je een boek in handen krijgt met als titel: ‘Klassenmanagement’ roept dat direct het beeld op van een zwaar en serieus pabo boek, een echt studieboek. Hoewel de titel niet uitnodigt om gezellig op de bank te gaan lezen, is het wel een titel die uitnodigt om te leren .

24 Een montessorischool in India
Greetje Hoekstra
In het begin van dit jaar was ik in Auroville in de deelstaat Tamil Nadu in Zuid-India en bezocht er de Isai Ambalam school, die deels een montessori werkwijze heeft en deze nog steeds uitbreidt. Isai Ambalam betekent: ‘Plaats van harmonie’ en de school wordt bezocht door leerlingen uit de 5 Tamil dorpen die rondom Auroville liggen. De school ligt op een prachtige locatie in de bossen; er zijn vlinders en bloemen. Ik werd heel vriendelijk ontvangen door de leerkrachten en leerlingen en cošrdinatoren. Hieronder volgt een interview dat ik hield met de Assistant Coordinator V. Kavitha. De Coordinator die de leiding van de school heeft, heet Subash.

28 Het is belangrijk dat de vernieuwingscholen met elkaar samenwerken
DE KWESTIE
Egbert de Jong, Els Wasmann-Peters, Tessa Wessels & San Helfferich.

31 Clubs
COLUMN
B@S
De club tegen de clubs in ‘Egeltje’ van Theo Thijssen.

32 Colofon