Montessori Magazine — Jrg. 36 (december 2012) Nr. 1

Thema: HET VERWENDE KIND SYNDROOM

1 Van de redactie
Michael Rubinstein
MM en NMV in nieuwe jasje

2 ‘Nieuwe huisstijl NMV moet meer van deze tijd zijn’
INTERVIEW
Michael Rubinstein
Deze MM en de vernieuwde website zijn naar buiten toe de meest prominente uitingen van de nieuwe vormgeving van de NMV, ontworpen door ontwerpbureau hAAi. We spreken met Marlyn van Erp, die binnen hAAi verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de NMV huisstijl.

3 Renilde Montessori 1929 2012
Fred Kelpin
Renilde Montessori was het jongste kleinkind van Maria Montessori. Zij overleed op 14 september 2012 in Mansilla, Spanje. Wie haar heeft gekend zal haar missen. Ze was een hartelijke vrouw met wie je gemakkelijk contact kon maken.

4 Het verwende kind syndroom, een gesprek met Willem de Jong
THEMA
Erica Dirven en Joke Werver
Egmond aan den Hoef, 12 september 2012. Voor ons zit een bevlogen man met een missie: de gedragsproblemen van kinderen te defini‘ren en aan te kaarten bij de opvoeders. Rustig, energiek en positief praat hij met ons over zijn werk en zijn doelstellingen. Directe aanleiding voor ons gesprek met Willem de Jong is een reeks artikelen die we toevallig recent lazen in diverse dagbladen in binnen- en buitenland. Artikelen over problematisch gedrag van kinderen, gedrag waarbij men meteen denkt ‘wat een verwend kind’. Bij ŽŽn van de artikelen werd een boek van Willem de Jong genoemd: ‘Het verwende kind syndroom’. Sinds het boek in december 2011 verscheen, staat de auteur volop in de belangstelling. Na het NRC, NRC next, Het Parool en Quest, komt MM ook langs voor een interview. In februari komt de VPRO zelfs met een documentaire over dit onderwerp.

6
Boekbespreking: Het verwende kind syndroom
THEMA
Erica Dirven
Dit boek is geschreven om gebruikt te worden. Dat zie je niet alleen aan de indeling en de schrijfstijl, maar ook aan de vormgeving. Het heeft een handzaam formaat met voor- en achterflap die als boekenlegger te gebruiken zijn. Achterin het boek zijn de verwijzingen naar websites, de noten en de literatuurlijst ook helder geordend. Het boek is verdeeld in drie delen, die van elkaar gescheiden zijn door een gekleurde pagina, waardoor ze ook weer gemakkelijk terug te vinden zijn.

7 Stampvoetende peuters en zich in bochten wringende ouders en meer: de praktijk van verwennen/verwaarlozen in verschillende secties
THEMA
E
rica Dirven & Joke Werver, Monique Palmen, Noeke A. van Duijne
Een artikel in Het Parool ‘Te veel verwennen is een vorm van verwaarlozing’ (24 juli 2012) en een artikel in The Times ‘Less fuss, more freedom. Why you schould be ‘underparenting”.’ (28 juli 2012) gaven ons het idee dat ernstig verwennen eindelijk bespreekbaar wordt en gezien wordt als een obstakel voor een gezonde ontwikkeling. Naast hilariteit, riepen de artikelen allerlei anekdotes op uit de eigen praktijk van het kinderdagverblijf. Hier volgen dus enige schetsen van stampvoetende peuters en zich in bochten wringende ouders.

10 De Montessori Academie gestart
MONTESSORI KENNISCENTRUM
I
n de afgelopen tijd werd steeds duidelijker dat het nodig was om het aanbod van cursussen vanuit kenniscentrum/NMV onder ŽŽn noemer te brengen. Dat is nu gebeurd en onder de naam ‘Montessori Academie’ wordt het cursusaanbod nu gebundeld.

11 Samen verder en blijvend vernieuwen
VAN DE VOORZITTER
Cor Hoffmans
De verkiezingen zijn voorbij en er gloort in elk geval meer aandacht voor onderwijs als we af mogen gaan op wat de VVD en de PvdA in de verkiezingsprogramma’s hebben staan. Vanzelf zijn wij benieuwd wat dit concreet in de komende maanden gaat betekenen. Maar wij blijven wantrouwend in deze tijd, waarin de overheidsfinanci‘n meer tellen dan de mens of het kind.

12 Na de start – hoe is het om voor het tweede jaar op een montessorischool te werken?
INTERVIEW
Mirjam Stefels & Michael Rubinstein
Benieuwd naar de ervaringen van startende leraren in het montessori onderwijs legt de redactie van MM vier vragen voor aan Rianne Zweers, aan Kristien Koning en aan Rick Luppes. De leraren zijn twee tot drie jaar werkzaam in het montessori-onderwijs en blikken terug op die eerste jaren.

14 Opbrengstgericht werken vanuit positief kindgedrag
MATERIAAL
Liny Demandt
Verslag van de studiedag op 24 september 2012 in Venlo.

16 KOO
* inspiratiemiddag
MONTESSORI KENNISCENTRUM
Geerte van de Groep
Aanleiding voor het organiseren van deze middag was het thema van de Boekenweek ‘Hallo wereld’ en de koppeling van dit thema aan kosmisch onderwijs en opvoeding. De middag vond op 19 september plaats op Montessorischool Passe Partout in Apeldoorn.
* KOO: Kosmisch Onderwijs & Opvoeding

18 Materiaalbespreking: Vormlinialen
MATERIAAL

20 Werken met methodes: wel, nŽt wel of toch maar niet?

Bas Moll
Ongeveer 30 montessorischolen bij elkaar zetten en dan een vraag stellen over het gebruik van methodes in het montessorionderwijs lijkt vragen om een richtingenstrijd en versplinterd antwoord. Dat bleek op de jaarlijkse visiteursdag van de NMV, dit jaar op woensdag 19 september 2012, mee te vallen.

23 We zijn weer begonnen…
COLUMN
Jules Jansen
Op veel plaatsen in het land hangen eind augustus, begin september spandoeken met de tekst: ‘De scholen zijn weer begonnen’. Tijdens de openingsvergadering van mijn school heb ik een cartoon laten zien die daarop ge•nspireerd was: ‘De politici zijn weer begonnen’. We werden de afgelopen weken overspoeld door een tsunami aan debatten, peilingen en analyses. En we zijn er voorlopig nog niet klaar mee. Nederland heeft gestemd en de partijen die elkaar op principes bestreden moeten nu ons land samen gaan besturen. Maar iedereen weet: twee geloven op een kussen, daar ligt de kussen tussen. En zo is het.

24 De kwestie: ‘Een verwend kind is een verwaarloosd kind.’
THEMA / DE KWESTIE
Erica Dirven
Egbert de Jong, Els Wasmann-Peters, Tessa Wessels & San Helfferich

27 Vakantiekilo’s
COLUMN
B@s
Thuisgekomen van vakantie kies ik er meestal na het inruimen van de spullen voor om met een goed glas te mijmeren over de vakantie. Mijn echtgenote gaat daarentegen op zoek naar de weegschaal om te kijken of er vakantiekilos bij zijn gekomen.

28 Colofon