Montessori Magazine — Jrg. 31 (oktober 2007) Nr. 1

Thema: MONTESSORI EUROPE CONGRES EN NMV CONFERENTIE

1 Van de redactie

3 Eerste hoofdredacteur van MM overleden
Rob van Dijk
Op 5 september is Hendrik Jan Schoo overleden. De media hebben uitgebreid stilgestaan bij zijn journalistieke loopbaan, maar nergens werd vermeld dat hij ook de eerste hoofdredacteur van MM was.

4 Scholenbouwer Herman Hertzberger ziet de school als een microstad
THEMA
Ati Smit-Kruidenberg

Herman Hertzberger (1932) is sinds 1958 werkzaam als architect en heeft in die vijftig jaren zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij zat vroeger op de montessorischool en ontwierp de afgelopen vijftig jaren diverse stadsplannen en talloze gebouwen, waaronder een aantal montessori schoolgebouwen.

9 ‘Leraren denken heel praktisch, maar de idealen moeten ook duidelijk zijn’ / Gudula Meisterjahn-Knebel over de doelstellingen van Montessori Europe
THEMA
Mirjam Stefels en Michael Rubinstein
Ter gelegenheid van het gecombineerde congres van Montessori Europe en de NMV reisde MM af naar de vmo-school ‘Schloss Hagerhof’ in Bad Honnef om daar de directeur, Gudula Meisterjahn-Knebel, voorzitter van Montessori Europe, te interviewen.

10 Montessori Europe congres en NMV-conferentie
THEMA

12 Van het NMV bestuur
VERENIGINGSNIEUWS

12 De voortrekker 13 maanden en 9400 km verder / De start van een schooljaar
Janneke Geluk
De start van het nieuwe cursusjaar is een mooie gelegenheid om wensen en voornemens te uiten.

13 Opgeleid tot visiteur
Bob Moller
Samen met ruim 25 directeuren en leerkrachten uit het montessori-onderwijs werd ik op woensdag 12 september opgeleid tot visiteur voor montessori basisscholen.

15 Samen genieten van onderwijs
DRIE GENERATIES MONTESSORI
Mirjam Stefels
De naam Hertzberger is vooral bekend in montessoriland vanwege de architect Herman Hertzberger. Elders in deze MM kunt u een uitgebreid interview met hem lezen als opmaat voor de ME/NMV conferentie eind oktober. Maar ook de andere leden van de familie Hertzberger hebben allerlei betrekkingen met montessori-onderwijs. In dit interview komen drie van hen aan het woord: Hans Hertzberger-van Setters, haar dochter Veroon en Idriss, zoon van Veroon.

16 Schloss Hagerhoff: montessorischool in een kasteel
Mirjam Stefels en Michael Rubinstein
Het bezoek aan Gudula Meisterjahn-Knebel, voorzitter van montessori Europe, vond plaats op de school waarvan zij directeur is: Schloss Hagerhoff, een school voor voortgezet montessori-onderwijs in Bad Honnef, zo’n twintig kilometer van Bonn.

20 Sarajewo, Srebrenica en Pristina revisited
HUGGO
Hugo Dirksmeier

21 Bewaard gebleven voorvallen uit de dagelijkse onderwijspraktijk van Madzy Dekker
In twee schriften met paars/grijze grauwe dikke kaft staan in schoonschrift prachtige verhalen opgetekend door Madzy Dekker. Madzy Dekker was de oudere zus van mijn opa en na haar overlijden in de jaren vijftig zijn een aantal van haar persoonlijke bezittingen bewaard gebleven waaronder deze twee schriftjes.

24 De Spelkist als wapen in de strijd tegen werkwoordverloedering
MATERIAALBESPREKING
Kika Booy
Sinds april staat er een nieuwe houten kist in het klaslokaal van juf Aukje. Het is de ‘Spelkist’ en met zijn magneetletters, kleuren en uitwisbare pen moet de kist de werkwoordspelling voor kinderen versimpelen.

25 ‘Ik loop rond en kijk even’: montessoriwerkjes uitgelegd aan ouders en kinderen
BOEKBESPREKING

26 Langs de rekenstok: Tjeerd Mijnster
Ati Smit-Kruidenberg
Hoewel het montessori-onderwijs voorstaat vooral procesmatig de ontwikkeling van leerlingen te volgen, stappen we gezamenlijk regelmatig in de valkuil die toetsen heet. Meten van kennis lijkt hoe langer hoe meer een maatschappelijk belang te hebben. Zelfs op het niveau van groepsleidster, directie, begeleiders en opleiders spreken we over elkaar in de zin van ‘die weet waar ze over spreekt’ of: ‘Wanneer zij het zegt moet er iets van waarheid in schuilen’.

27 In memoriam Tonnie Jansen-Rademaker

28 Competitie
COLUMN
B@s

28 Colofon