Mensenkinderen — Jrg. 37 (december 2021) nr. 174

Het thema ‘helden’ kwam voor de zomer bij de redactie op, als een lichtvoetig thema voor de jaarstart. Toen Kees Both ons ontviel op 8 september kreeg het nummer waaraan veel redactieleden hun bijdrage al geleverd hadden een nieuwe tonaliteit. “De bescheiden en beminnelijke Kees Both deed niet snel iets voor zichzelf, bij hem ging het altijd over het grotere geheel”, zo begon dagblad Trouw een artikel over Kees. Bescheidenheid en heldendom vormen een wat detonerend palet. Toch schroom ik niet Kees mijn jenaplanvoorbeeld te noemen./Geert Bors

Kees opent Kees Groos gaat na wat Kuifje, John Cleese en de Maarten Luther-poster van zijn priesteroom voor hem betekenen.

Suus Freudenthal-lezing: Jan Bransen Een verslag van de 12e Suus Freudenthal-lezing door onderwijsfilosoof Jan Bransen: ‘Zullen we ons verstand weer leren gebruiken?’, vraagt filosoof Jan Bransen een zaal jenaplanners in Groningen.

De Filosofiekring Maaike Merckens denkt met een groep na over heldenmoed. Over superhelden met hun buitengewone krachten, maar ook over Greta Thunberg, een gewoon meisje dat een bovenmenselijk groot probleem in de muil durft te kijken.

Acht jenaplanners eren Kees Both Ode aan een sensitieve vernieuwer: ’Hij behield het goede, vertaalde het naar het heden en vermengde het met nieuwe inzichten.’

Judith mijmert Judith Knapps echte helden zijn vlakbij.

De zinzoekende school Met Jenaplan 21 gaf Kees Both ons onderwijs een goede zet de nieuwe eeuw in. Hij riep ons vooral op zinzoekend te zijn.

Berna’s Boeken Berna van der Linden zoekt niet tussen de klassiekers, maar vindt nieuwe, gelaagde, herkenbare helden in een verse stapel kinderliteratuur.

Interview Sabine Wassenberg vertaalde De zoon van de gazelle, een islamitische vertelling. Net als Mozes, Mowgli en Romulus en Remus een verhaal waar een baby in een mandje aanspoelt op een onbekende oever.

Onderzoek De Boxmeerse schoolleider en onderwijsonderzoeker Harry Havekes gaat voorbij dat ene goede antwoord

Arjen Achterop “Als op de berg Olympus de eerste wereldregering woonde, dan valt op dat er geen minister of god voor het onderwijs was”, schrijft Arjen Tabak.