Mensenkinderen — Jrg. 33 (maart 2018) nr. 160

Deze editie is als PDF  beschikbaar

Thema: Natuur
Met gravende, praktische denkers als Kees Both mag het Jenaplan zich al decennialang verheugen in een stevig gefundeerde natuurcomponent in haar concept. We vatten natuur in dit themanummer breed op. Als de wereld rondom, die diep in ons kan doordringen, zeker wanneer we op vroege leeftijd essentiële ervaringen opdoen. Maar we kijken ook naar groene schoolpleinen, naar ‘de menselijke natuur’, naar natuur als bron van schoonheid en risico. Kortom, naar de natuur in de mens en de mens in de natuur.

03 Voorwoord: tussen verwondering en milieuzorgen

04 Mijn natuurervaring
Een terugkerende rubriek door het blad heen. Volwassenen en kinderen vertellen over een betekenisvolle ervaring, die is blijven doorzingen.

06 Schoolreportage: het natuurplein van De Mheen
Waarom geen klimparkoers, waar je van de zandbak tot de apenrots de grond niet hoeft te raken? Gaandeweg het bouwen van het natuurlijke schoolplein, groeiden de ideeën als vanzelf.

10 Onderzoek: Wat vinden ouders een groen schoolplein?
Veel pro’s, maar ook een paar contra’s om rekening mee te houden in dit ouderonderzoek van het IVN.

16 Interview: Kees Both
Wie natuur en onderwijs zegt, zegt Kees Both. Te midden van zijn natuurbibliotheek sprak hij over zijn natuureducatie: “Onderwijs gaat om I, thou and it: de leraar, het kind én de leerstof.”

20 Column Ingrit: Groen geeft andere spelregels dan beton

22 Beschouwing: leidinggevende, ga tuinieren, niet scrummen
“If paradise is half as nice”, verzucht pedagoog Bas ter Avest over zijn nieuwe vrijwilligersklus in de Nijmeegse botanische tuin.

24 Interview: Luc Stevens houdt denken en doen bij elkaar
Afscheidnemend NIVOZ-directeur Luc Stevens pleit voor samen spreken, samen vieren, samen spelen, samen werken – ook in je teamkamer.

29 Catharina’s Ogenblikje: Een aardje naar d’r vaartje
Een stamgroepleider heeft het gehad met een ingewikkeld meisje. Hoe haar explosies te voorkomen? Het meisje leert haar eigen aard kennen, samen met haar vader, die ook zo was.

32 Filosofie: Praten voorbij de boodschap ‘groen = goed’
Een filosofisch gesprek werkt niet als je een voorgekookte boodschap hebt. Sabine gooit het over een andere boeg. “Oké, juf”, zegt Jesse, “als we zeggen natuur is ‘dat wat leeft’, dan zijn bergen dus geen natuur.”

34 Recensie: Lampje van Annet Schaap
Redacteuren Berna en Geert deelden hun enthousiasme voor Annet Schaaps schrijfdebuut: “Sst, we mogen niet alles verklappen.”

42 Poëtisch met Petersen
Vera Coevert maakte haar eindpresentatie voor de minor Jenaplan in dichtvorm.

44 Je-Na aan ’t hart
Directeur Jaap Meijer praat je bij over de nieuwe jenaplanfilm. Penningmeester Ton Scheulderman over de helpdesk voor startende directeuren.

46 Dick Schermer geraakt door het tuindagboek uit 1924-25

48 Column Arjen Tabak: Nee, we kúnnen níet naar het bos
Het digitale artikel is dit keer het interview met de man die al zoveel decennia Jenaplan en natuur innig met elkaar verenigt: Kees Both.