Leren in ontwikkeling — Jrg. 4 (maart 2004) Nr. 3

Thema: INKOPEN VAN OPLEIDINGEN

9 MAG HET EEN ONSJE BETER?

THEMA – proloog
Anjo Marcelis & Sandra Ringeling
Het loont om de inkoop van opleidingen regelmatig goed onder de loep te nemen. Om mogelijke ‘wildgroei’ uit het verleden te wieden, het interne proces op orde te brengen, en met elkaar het gesprek aan te gaan over de zin en onzin van externe ondersteuning voor de ontwikkeling van uw medewerkers en uw organisatie.

13 INKOOP VAN EDUCATIEVE DIENSTEN
THEMA

Renate Wesselink, Martin Mulder, Hans Bruijstens
De laatste tijd wordt informeel leren in toenemende mate gezien als krachtige bron voor het ontwikkelen van werknemers. Trainingen en opleidingen zullen steeds minder de meest effectieve oplossing zijn voor ontwikkelvraagstukken. Wat zijn dan wel passende oplossingen en hoe kunnen deze worden gerealiseerd binnen organisaties?

18 LEVERANCIERSSELECTIE: MEETBARE BIJDRAGE AAN BEDRIJFSDOELSTELLINGEN
THEMA
Margrethe Tippersma
Als je van 1000 naar 100 leveranciers moet zien te komen, hoe ga je daarbij dan te werk? Hoe selecteer je en hoe ga je met afvallers en winnaars om? Bij ING Nederland kunnen ze erover meepraten. Een terugblik op een boeiend selectietraject.

28 OVER HET GENOT VAN TWƒƒ PARTNERS 1 + 1 + 1 = 4
THEMA

Olga Koppenhagen
Je hebt als organisatie een opleidings vraagstuk en kiest voor externe onder steuning bij de ontwikkeling en uitvoe ring. Hoe ziet zo’n partnership er dan uit? We vroegen het aan Randstad, die voor haar salesopleidingen niet met ŽŽn, maar met twee bureaus in zee ging. En die moesten nog met elkaar samenwerken ook! Een uniek kijkje in de keuken van een succesvol restaurant.

32 NIET GOED, GELD WEG! – VALKUILEN EN TIPS BIJ HET INKOPEN VAN EEN OPLEIDING
THEMA

Jacco van den Boogaart
Er zijn in Nederland tienduizenden bedrijfsopleidingen van duizenden aanbieders. Stel dat u als opleidingsinkoper een training zoekt voor ŽŽn of meer medewerkers. Hoe gaat u te werk bij het selecteren? Waar kijkt u naar en wat zijn de valkuilen?

38 ‘MAAK JE KWALITEIT MEETBAAR’
THEMA – branche in zicht
Rob J.L. Visser
Inkoop is eerder een vak dan een branche. De inkoop van grondstoffen of andere goederen vergt heel wat meer dan zoeken op internet of het plaatsen van een bestelling. Inkopen heeft met opleiden gemeen dat het steeds meer een strategische activiteit wordt. Er is nog een overlap: opleiders voor deze sector weten natuurlijk heel veel over het inkopen van opleidingen.

RUBRIEKEN

7 Uitgeburgerd

Terzijde
Column van Teun van Aken

10 Peter Kraljic
Helden!
Jan van Bree

17
Paper planes
Favoriete werkvorm
Pieter Stein

23 L
edenenqute NVO2 2004
Circuit NVO2 – bestuurscolumn
Ariaan van Sandick

24 Restaurant De Werkvorm – Landgoed De Horst (13 februari 2004)
Circuit NVO2

25 Kortingsacties
Circuit NVO2

26 Hire and fire, kan het ook anders?
Circuit NVO2


35 Opleidingsbrochures
Recensie
Judith Droste

41 HRD-wijzer