Kleuters en ik — Jrg. 25 (maart / april / mei 2009) Nr. 3

Thema: NATUUR

1 “Eind mei 2008 lazen we …..”
Redactioneel
Bart Declerq
“Eind mei 2008 lazen we in HUMO een interview met Richard Louv. Deze Amerikaanse journalist schreef in 2005 het boek ‘Het laatste kind in het bos’.”

2 Meer klas buiten
BETER BUITEN SPELEN
Mieke Daems
Buiten ligt er sneeuw. Voor de eerste keer in jaren gaan kinderen na de kerstvakantie nog eens over een wit sneeuwtapijt naar school. Een tapijt dat de eerstvolgende week nog niet zal verdwijnen. Als het van de kinderen afhangt tenminste. Op de tweede dag na de grote sneeuwval doet een reporter op de radio verslag over mensen die hun stoep nog niet geveegd hebben en scholen die nog niet hebben gestrooid op hun speelplaats. Gevaarlijk!

6 De natuur als inspiratiebron
PRAKTIJKVERHALEN: NATUUR
Martine Willems, Astrid Neuckermans & Monique Smeets, Natalie Goossens
Kleuters lijken van nature geboeid door de natuur: regenwormen, slakken, vogels, kippen, bomen,… heel wat natuurelementen vormen al snel de aanleiding voor een project. Hieronder geven we een impressie van drie kleuterprojecten waarin de natuur de hoofdrol speelt.

11 “Juf, ŽŽn lichtje is wel genoeg, hŽ!”
NATUUR- EN MILIEU-EDUCATIE
Shana Moermans
Sluit je ogen en probeer je ‘natuurkinderen’ voor te stellen. En? Wat zie je? De ene ziet een knaap met zijn eerste natuurboek, terwijl de ander een meisje met een jurkje ziet wandelen met een speelse Golden Retriever. Of was het misschien andersom? Een derde ziet Mowgli uit jungleboek en een vierde fantaseert over een kleine jongen die muisstil rondsluipt, bedekt met takken en allerlei groen. Een vijfde ziet misschien gewoon niets, een vlek of een vraagteken. Maar maak je geen zorgen, want voor de precieze betekenis van het woord heb ook ik me laten inspireren.

15 Zoektocht in de natuur
DOEKATERN
Rina Vandormael

19 Indrukken van over zee…
INSPIRATIE UIT ENGELAND
Mieke Daems
Ik kende het Engelse onderwijs uit verhalen en films en had er mijn mening over. Grote oude gebouwen met kinderen in uniform, lijsten waar de beste scholen bovenaan staan,… Mensen met geld kunnen hun kinderen naar ‘private schools’ sturen. Andere kinderen hebben pech en zitten op ‘public school’, die niet genoeg geld hebben om de nodige kwaliteit te bieden. De hele discussie over gelijke onderwijskansen moet dan een compleet andere invulling krijgen…

25 Inpakken! We gaan op bosklassen!
BOSKLASSEN
Astrid Neuckermans
Wanneer gaan we op bosklassen? En hoe lang duurt het nog? Hoeveel nachtjes slapen we daar dan? Ik wil graag boven slapen hŽ! En mag ons knuffeltje ook mee?

28 Een stukje natuur in de bouwhoek
HOEKEN / DE BOUWHOEK
Astrid Neuckermans
De bouwhoek is ŽŽn van de hoeken waarmee ik de meeste moeite heb om hem te laten aansluiten bij een bepaald thema. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de bouwhoek een heel jaar onveranderd blijft en dat de kleuters de hele tijd met die ene doos Lego moeten spelen!

30 MOS voor kleuters!
MILIEUZORG
Milieuzorg Op School
MOS staat voor ‘Milieuzorg Op School’. Het is een milieuzorgsysteem van kleuter- tot hoger onderwijs dat een school wil helpen om een eigen milieuzorgsysteem uit te bouwen.

32 Voor het eerst naar de eetzaal
PEUTERPAGINA
An Van Meerbeek
Robbe komt enthousiast naar school met zijn zelfgekozen boekentas! Hij geniet ervan om samen te spelen met de andere peuters. Het doet me deugd om hem bezig te zien.