Kleuters en ik — Jrg. 21 (mei / juni / juli 2005) Nr. 4

1 “Terwijl de natuur zich ondertussen in een zomers kleedje heeft gestoken …”
Redactioneel
Julia Moons

2 “Mama woont nu in een ander huis en daar is geen poes…”
MINIDOSSIER: ECHTSCHEIDING
Ludo Driesen
Een tekst van Ludo Driesen over de belevingswereld van het echtscheidingskind vormt de basis van dit artikel. In zijn boek ‘Kinderen en echtscheiding’ vertelt hij het verhaal van Thomas. Het dagboek van de jongen wordt aangevuld met vragen en informatie over het verwerkingsproces van kinderen bij de echtscheiding van hun ouders. De redactie toetste deze tekst aan de realiteit in de kleuterschool.

6 Ik hou van mama n van papa
MINIDOSSIER: ECHTSCHEIDING, deel 2
Ludo Driesen en Rina Van Dormael

10 De kracht van kinderboeken
BOEKWIJZER – MINIDOSSIER: ECHTSCHEIDING
Dani‘lle Dani‘ls

11 ’t Zit goed!
PRAKTIJKVERHAAL: STOELEN
Vera Plessers

15 Stoelen: ’t zit goed! Crea met stoelen
DOEKATERN
Vera Plessers en Mieke Daems

19 Van een hoek naar DE hoek?
HOEKENWERKING
Mieke Daems
Hoeken zijn ‘in’. Je kunt ze tegenwoordig zelfs kant en klaar kopen, maar laat de prijzen van die dingen geen argument zijn om geen hoeken te maken. Je doet het al lang of gaat er nog eens over nadenken: hoeken maken, je hoeken opnieuw opvullen, ze evalueren, ook samen met je kinderen…. Maar waarom dan? Wat is dat dan met die hoeken?

20 Taal beschouwen

22 Filo en Sofie wonen in de denkvragenkast
FILOSOFEREN
Dorien Janssens en Chris Mazarese
In de kleuterklas van juf Dorien staat een denkvragenkast. In allerlei schuifjes zitten vragen van kleuters. Juf Dorien heeft deze vragen bij de kleuters gehoord en wil ze niet vergeten. In andere schuifjes zitten vragen die de kleuters getekend hebben. Juf Dorien schrijft er telkens de vraag van de kleuters bij. In de onderste lade wonen Filo en Sofie.

30 Verhalen voor kleuters zorgen!
VERHALEN
Dani‘lle Dani‘ls
“Soms hebben mensen verhalen harder nodig dan voedsel om te overleven. Dat is de reden waarom we verhalen in elkaars geheugen blijven stoppen. Op die manier zorgen mensen voor elkaar”. (Uitspraak van een indiaanse leider op een congres in Genve).