Kinderwijz — lente 2018

02 Roos (negen jaar) zit klem : bang om haar eigen ruimte in te nemen en voor zichzelf op  te komen
Natalie Sluiter
‘Niks interesseert haar, en ze praat zichzelf liever de put in dan wat anders,’ zegt de moeder van Roos als ze met haar man bij Natalie Sluiter (integratief kindertherapeut) in de praktijk op de bank gaat zitten. In de vragenlijst die Natalie eerder naar hen had opgestuurd hebben ze een aantal angsten beschreven waar Roos last van heeft. Ze is bang voor de dood, voor oorlog, voor IS, voor het donker… Zeker als er iets in de krant staat of op het nieuws te zien is over IS, wordt Roos bang.

09 Recensies

10 Ontwikkelen begint met bewegen
Carla van Wensen

14 Van angst naar vertrouwen
Jennie van Ruiten

20 Mooie gesprekken, meer diepgang, gepassioneerde trainers
Een gesprek met Marjo Vermeulen en Lynn Jonkman van Praktijk Druppel

22 Column
Charlotte Visch

24 Angst: een goede raadgever
Margriet Schouten
Angst is een van de basisemoties die een kind moet leren herkennen, voelen en ervaren. Angst leert je om jezelf te beschermen, angst kan je alarmeren voor gevaar. Angst moet je voelen, het is een goede raadgever. Toch komen er vaak ouders bij Margriet Schouten in de praktijk omdat ze er last van hebben dat hun kind angst ervaart. In deze casus dwaalt ‘angst’ als een spookje rond in een gezin.

30 Wat als (enge) beelden in je hoofd de baas zijn?
Het is volgens Sandra Kleipas zo belangrijk om met kinderen op reis te gaan in hun hoofd. Waar je als ouder of professional de neiging zou kunnen hebben om het hoofd op een vaste manier te structureren, zul je merken dat de meeste kinderen, wanneer je ze vrijlaat en blijft luisteren, aanmoedigen en ondersteunen, een prachtige eigen structuur kunnen aanbrengen. Zij zijn de baas over hun hoofd, dat is het eerste wat ze mogen onthouden. Als ze dat weten, kunnen ze op hun manier gaan structureren.

34 Angst
Irma Hartog

40 Hoogbegaafd opvoeden
Floor Raeijmaekers

44 Verband tussen kindermishandeling, depressie en angststoornissen