Kinderopvang — Jrg. 30 (december 2020) nr. 12

04 Kort en krachtig

 

08 Selectief mutisme – Peuters die niet praten
Peuters kletsen meestal de oren van je hoofd. Een stil kind valt dan extra op. Misschien is het kind gewoon erg verlegen, maar het kán ook selectief mutisme zijn. Dit is een angststoornis waarbij het kind op bepaalde momenten niet of nauwelijks durft te praten.

11 Column van orthopedagoog en pm’er Jacqueline Butti – Vrijheid en groei

12 Uitdagend spel vermindert angst
Angst hoort bij het leven, ook bij dat van jonge kinderen. Om met angstgevoelens te leren omgaan hebben jonge kinderen bescherming nodig, maar óók uitdaging. Onderzoeker Mirjana Majdandzic vertelt er meer over en geeft tips voor uitdagend spel.

14 Puntje van Pont

15 Ouders aan het woord

16 Kindcoaches op de BSO ‘Blije kinderen ontwikkelen zich beter’
Als een kind niet lekker in zijn vel zit, ontwikkelt het zich minder goed. Daarom zet PIT kinderopvang & onderwijs in Zwijndrecht als proef twee kindcoaches in. Zij geven bso-kinderen vanaf zes jaar net dat steuntje extra in de rug. De kindcoaches zijn inmiddels een halfjaar aan de slag en de resultaten zijn positief. ‘Je ziet kinderen opbloeien. Dit gun je elk kind.’

18 In dialoog met de pedagoog
Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: slaap lekker.

19 Mijn locatie
Jurre Zwagemakers (30) is locatiemanager van twee grote bso’s van Smallsteps in Amsterdam. Hij komt uit de commerciële wereld en gebruikt die frisse blik bij het dagelijks aansturen van 14 groepen, waar honderden kinderen worden opgevangen.

20 Gezellig en gezond feestvieren
December is van oudsher een maand van feesten en gezelligheid, maar ook van veel en vaak ongezond eten. Met de tips van Gezonde Kinderopvang en recepten van het Voedingscentrum hou je de decembermaand gezellig én lekker gezond!

24 Kunstenaars op de groep
Hoe vaak verzin jij iets nieuws voor de kinderen in je groep? In het werkplan staat keurig omschreven dat alle kinderen zich op hun eigen wijze mogen ontwikkelen. Maar in de praktijk van alledag bieden we toch vaak dezelfde werkjes en materialen aan. In samenwerking met kunstenaars kunnen mooie nieuwe dingen ontstaan. Ilse Meijerink, beeldend kunstenaar bij bso De Kameleon in Eelderwolde en Henny van der Zanden, coördinator JongLeren in Den Haag, vertellen erover.

26 Digitale prentenboeken
Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, dat weten we. Maar dat je daar ook digitale prentenboeken voor kunt gebruiken is voor veel pm’ers nieuw. Zes kinderopvangorganisaties deden mee aan een pilot, de resultaten zijn positief. ‘Begrippen worden levendig en kinderen begrijpen écht waar het over gaat.’

28 De kerstvos : een spannend kerstverhaal om te lezen

30 Iedere groep z’n eigen activiteit
Door kinderen op de bso activiteiten aan te bieden passend bij hun leeftijd en ontwikkeling, blijf je ze uitdagen en inspireren. Differentiëren dus!

32 Kids Actief Thema: Neerslag

34 Kinderboeken

35 Kids Actief 8+ Pyjamadag

36 Serie: kinderen die je bijblijven ‘Het komt door David’
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen’ gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van ze geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van David (niet zijn echte naam)

38 Gespot

39 Het ontwikkelpad

39 Colofon