Kinderopvang — Jrg. 28 (juli/augustus 2018) nr. 7/8

04 Kort en krachtig

08 VVE: de nieuwe eisen vanaf 1 juli
De kwaliteit van voorschoolse educatie (VE) moet een boost krijgen. Minister Slob is daar druk mee bezig en per 1 juli zijn de voorwaarden weer flink aangescherpt. Werk jij op een VVE-groep en vraag je je af waar je nu precies aan moet voldoen? De eisen helder op een rij.

10 Rollenspel beter begeleiden
Kinderen vinden rollenspel vaak leuk. Hoe kun je dit spel verrijken? En hoe stimuleer je tegelijkertijd de taalontwikkeling? Annerieke Boland (lector Jonge Kind bij iPabo) en Aafke Bouwman (expert Jonge Kinderen en Taal bij CPS) geven uitleg en tips.

13 Dit willen wij
Ouders aan het woord

14 Voel je sterk : werken aan zelfvertrouwen
Voor jezelf opkomen, grenzen aangeven, maar ook ‘gewoon’ leren vallen. De oudste kinderen van BSO De Heksenketel in Capelle a/d IJssel leerden het tijdens de training Voel je sterk. ‘Nu kan ik iemand die vervelend doet laten stoppen.’

16 Serie Moestuinieren 
Deel 4 – Oogsten
In de eerste drie afleveringen van deze serie over moestuinieren hebben we het gehad over het planten van de zaadjes, het inrichten van de moestuin en het onderhouden van de moestuin als de plantjes eenmaal gaan groeien. Dit keer aflevering 4: we kunnen oogsten! En daarna zaaien we gewoon opnieuw…

18 Kinderen die buiten de groep vallen
Selma is een rustig kind. Zo rustig dat je haar soms bijna vergeet. Ze zit ’t liefst aan tafel te puzzelen en buiten rijdt ze rondjes op de fiets. Ze heeft nauwelijks contact met de andere kinderen.

20 Avontuurlijk buitenspelen
Goed of gevaarlijk? Of je nu een dreumes bent of al naar groep 1 gaat, spelen in een uitdagende omgeving en zelf op ontdekking gaan, is superleuk. En ja, daar houdt een kind af en toe een blauwe plek of geschramde knie aan over. Maar dat weegt niet op tegen het plezier, het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid die kinderen op deze manier ontwikkelen.

22 Puntje van Pont
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang. dit keer over waarom het voor kinderen belangrijk is om met risico’s op te groeien.

23 Column
van orthopedagoog en pm’er Jaqueline Butti

24 Wiskids!
Rekenen in de kinderopvang
Rekenvaardigheid stimuleren is niet direct het eerste waar je aan denkt in de kinderopvang. Bso’s doen dan ook weinig met rekenactiviteiten, bleek uit de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang. Een uitzondering is Kinderopvangorganisatie Humanitas. Daar werken pedagogisch medewerkers al acht jaar lang met een eigen methode: Wiskids.

27 Boekrecensie
Grammatica van de fantasie
Grammatica van de fantasie is een boek over spelen met woorden, verbeelden en verhalen vertellen. De schrijver, Gianni Rodari, is een Italiaanse onderwijzer, kinderboekenschrijver en pedagoog uit de jaren ‘90.

28 Kinderyoga
Leuk voor de vakantieperiode: verschillende manieren van op vakantie gaan nadoen met yoga-oefeningen. Stap maar in de helikopter, de roeiboot en op de fiets!

29 Dialoog met de pedagoog

30 Tips voor de zomer
Het is hartje zomer. Dus halen wij de tips weer uit de kast om huidverbranding bij kinderen te voorkomen. Omdat ze zo belangrijk zijn!

31 Mijn locatie
In Mijn Locatie vertellen managers waar ze trots op zijn. Tanja de Moet (50) maakte twintig jaar geleden de overstap van de reclamewereld naar de kinderopvang. Haar nieuwe werkgever Triodus gaf haar een opleiding en ze begon onderaan: als pedagogisch medewerker. Nu is ze senior locatiemanager en stuurt vijf locaties aan in de regio Den Haag. ‘Fantastisch aan mijn baan? Het beste uit mensen halen.’

32 Kids Actief
Thema: waterweek

34 Kids Actief 8+
Escaperoom

35 Kinderboeken

36 PPINK
Er moet meer aandacht komen voor de bso, vindt PPINK. Er is behoefte aan talentontwikkeling en (bij)scholing van bso-medewerkers. Kinderopvang-opleidingen zouden ‘bso’ als specialisatie kunnen aanbieden en het aanbod van gerichte cursussen moet worden uitgebreid. Kortom: de bso is aan de beurt.

38 Gespot

39 Colofon