Kinderopvang — Jrg. 24 (september 2014) Nr. 9

 

3  Samen eten
VOORWOORD
Marike Vroom, hoofdredacteur Kinderopvang

KORT EN KRACHTIG
Irene de Groot en Marianne Velsink
– ‘Groentefroetsels’ doet eten
– Kom je naar Kinderopvang Live?
– Wij doen gezond
– Te lezen op kinderopvangtotaal.nl
– Reacties van lezers
– EHBO-tip: Het eten van giftige planten
– Panelvraag: Snoep in de kinderopvang: vind jij dat kunnen?
– Test je padagogische kennis
– Agenda
– Sportdag in De Bilt
– Koken met Bas: Clubsandwich

8  ‘Je bent zo belangrijk’
MIJN PASSIE
Carla Overduin
Ria van der Zee (54) begon als Z-verpleegkundige. Sinds 1994 werkt ze bij Stichting Kinderopvang De Bilt op de peutergroep van De Steenuiltjes.

9  Bijzondere opvangvragen
DE GASTOUDER
Clarine de Leve en Heleen Abrahamse
In deze rubriek belicht de Gastouderacademie telkens een hoofdstuk uit het pedagogisch kader voor de gastouderopvang. Deze eerste keer uit hoofdstuk 6: bijzondere opvangvragen, zoals de opvang van kinderen met een fysieke beperking.

10  Kok Mark komt langs
KOKEN MET KIDS
Irene de Groot
Twee pedagogisch medewerkers en vijftien kinderen met een mesje waarmee ze zelf hun salade snijden: dat is best een spannend gezicht. Bij Kinderopvang Op Stoom uit Haarlem zien ze geen gevaar. ‘Met de juiste begeleiding is dit juist heel goed voor de ontwikkeling van een kind.’

13  Peuterspeelzaal de Kleine Beer in Den Bosch
SPOTLIGHT OP…
Harriët Teijen
Het peuterspeelzaalwerk is constant in beweging. Harmonisatie, VVE, wachtlijsten of juist sluitingen: wat spelt er achter de deuren van peuterspeelzalen? In deze rubriek geven we het word aan peuterspeelzalen zelf. Deze maand: Peuterspeelzaal de Kleine Beer.

14  Vallen is leuk! En je kunt het leren
Marianne Velsink
De makers van de valtraining voor kinderen willen af van het beeld dat leren vallen betuttelend en belerend is. Vallen hoort bij bewegen en risico’s nemen, maar dat gaat makkelijker als je weet hóe je moet vallen.

16  GROEN MOET JE DOEN
Marianne Wenneker
In het Jaar van de Groene Kinderopvang vind je in deze rubriek allerlei groene tips voor (buiten) spelen, leuke activiteiten om te doen met de kinderen en milieuvriendelijk schoonmaken.

18  Eerst hartig, dan zoet?
BROODBELEG
Christel Vondermans
Chocopasta, gestampte muisjes, vruchtenhagel: kinderen zijn dol op zoet beleg. Sommigen willen het liefst alléén maar zoet. Daarom is vaak de stelregel: eerst een boterham met vlees of kaas, dan pas met zoet. Dat is immers ‘gezond’. En omdat het handig smeert kiest men dan vaak voor smeerkaas of smeerleverworst. Maar wat is nu echt goed broodbeleg? In dit artikel nuttige feiten en leuke ideeën om te variëren met broodbeleg.

22  Vertrouwen op je eigen expertise
VVE ZONDER STRESS
Natasja de Kroon en Ingrid Nagtzaam
Als je met een VVE-programma werkt, ben je geneigd om vast te houden aan een vast programma. Zelfs de jongste kinderen ‘moeten’ al meedraaien in de activiteiten die je bedacht hebt. Is er dan nog wel oog voor initiatieven die vanuit de kinderen komen?

24  Een kind met Down op een regulier kinderdagverblijf
SAM IS GEWOON SAM
Marianne Velsink
Sam gaat, ondanks zijn downsyndroom, naar een reguliere kinderopvang. Best spannend in het begin, vonden ze bij kinderdagverblijf Jeremina in Delfgauw. Maar die spanning bleek al snel onterecht: ‘Sam maakt onze opvang kleurrijker en liefdevoller.’

26  Voedingscentrum adviseert kinderdagverblijven
VOEDINGSBELEID 2.0
Marianne Velsink
Kinderen ontdekken al vroeg hun smaak en die is bepalend voor de rest van hun leven. In de kinderopvang kunnen we het verschil maken. Daarom heft het Voedingscentrum nu een special champagne voor medewerkers in de kinderopvang. Kinderopvang Humanitas raakte geïnspireerd en moderniseerde het voedingsbeleid voor alle ruim 250 locaties. Op naar voedingsbeleid 2.0!

28  KINDERBOEKEN
Iris Kamp
– Klassieker: Rupsje Nooitgenoeg (Vanaf 3 jaar)
– Een kindje eten?! (Vanaf 4 jaar)
– Mol en muis gaan graven (Vanaf 3 jaar)
– Mijn vriendje de robot (Vanaf 4 jaar)
– Muis gaat vliegen! (Vanaf 6 jaar)
– Thema: Feest! : Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? (Vanaf 3 jaar) / Belle & Boo en het verrassingsfeestje (Vanaf 3 jaar) / Boer Boris wil geen feest! (Vanaf 4 jaar)

30  GESPOT
– Bewegen met Nijntje
– Biologische boodschappen
– Dikkie Dik op de app
– Het Tempelkookboek
– Hippe driewieler

31  Dit willen wij
OUDERS AAN HET WOORD
Carla Overduin
Susanna van de Giessen (32) met Jimmy (3). Kindercentrum: Kadoze Kaduize van Catalpa in Hardinxveld-Giessendam. Ze betaalt € 873 voor 124 uur. Dochter Suzy gaat 48 uur naar de bso. (bij een andere organisatie) voor € 293. Ze krijgt € 550 kinderopvangtoeslag.

32  KIDS ACTIEF
Carla Overduin
– Thema: Theema
– Gezonde snacks maken
– Theeproeverij
– Wwweetjes
– Op de thee bij opa’s en oma’s
– High tea met de buurt
– Activiteit van de Maand: Pas op, heet!
– Reizen naar theelanden

34  Eetdagboekjes met adviezen van de diëtist
WAT ETEN WE VANDAAG?
Christel Vondermans
Ouders willen graag het beste voor hun kind. Toch blijkt het niet altijd eenvoudig om ze gezond te laten eten: dreumesen en peuters lopen nogal eens voedingsstoffen mis en dit kan gevolgen hebben voor het gezond opgroeien. Als pm’er kun je meehelpen aan een gezonde (voedings)basis. Hoe? Dat laat diëtist Berdien van Wezel je zien aan de hand van twee eetdagboekjes. Lekker praktisch!

38  Hekel
COLUMN
Steven Pont

39  Geen chocola?!
COLUMN
Dorien Gerritsen