Kinderopvang — Jrg. 21 (april 2011) Nr. 4

3 Bye Bye Tavecchio
VOORWOORD
Marike Vroom (hoofdredacteur)

4 ‘Samen verschillend’ – Achtste Jaarcongres van het vakblad Kinderopvang
Informatie over het jaarcongres van vrijdag 29 april 2011 in De Reehorst in Ede. Het pedagogisch kader: ‘Samen verschillend’.

6 Opvoeden zonder vooroordelen
VIB EN DIVERSITEIT
Femke van den Berg
Ieder kind is uniek. Maar hoe ga je op een goede manier om met verschillen tussen kinderen? De opleiding VIB* en Diversiteit (Bewust respectvol omgaan met diversiteit, hoe doe je dat?) helpt pedagogisch medewerkers op weg. ‘Als je mag zijn wie je bent, ontwikkel je je sterker en bouw je aan een positief zelfbeeld.’ [*VIB: Video Interactie Begeleiding ]

8 Deze BSO’S zijn genomineerd!

BSO VAN HET JAAR 2011
Marike Vroom
De kwaliteit van de buitenschoolse opvang is de afgelopen jaren over de hele linie flink gestegen. tenminste, deze conclusie zou je wel kunnen trekken als je het niveau ziet van de inzendingen voor Bso van het jaar 2011. De jury had het er maar moeilijk mee, maar heeft uiteindelijk de volgende drie Bso’s een nominatie gegeven. De winnaar wordt bekendgemaakt op het Jaarcongres ‘Kinderopvang’ (29 april 2011). Meer informatie over de wedstrijd en de genomineerden is te vinden op kinderopvangtotaal.nl.

1
2 KINDEROPVANGJOURNAAL
Marianne Velsink
– Wachtlijsten dagopvang gegroeid, bso op laagste punt
– Kind meenemen Žn afhaalmaaltijd
– Steeds positiever beeld kinderopvang
– Eerste kinderdagverblijf met Daltonlicentie
– GGD Rotterdam gaat onaangekondigd controleren
– Betrek kinderopvang bij ‘pilots’ peuters
– Gratis VVE-workshops voor managers
– Afscheid Louis Tavecchino

12 AGENDA

15 ‘Ik probeer te verwonderen’
DIT BEN IK!
Carla Overduin

Medewerkers in de kinderopvang. Waar zijn ze mee bezig, wat is hun motivatie in het werk, waar zijn ze trots op? In deze rubriek elke maand een portret.

16 Communicatie
BUITENSCHOOLSE OPVANG 4 TOT13 JAAR
Heleen van der Veld
Hoofdstuk 11: Communicatie draait om niet alleen om praten. Maar ook om kijken, luisteren, de juiste toon kiezen en een ontvangende houding aannemen. Het is de basis voor een goede sfeer en een prettige omgang. Door de juiste manier van communiceren draag je bij aan een veilige omgeving voor alle kinderen en stimuleer je kinderen in hun ontwikkeling. In het Pedagogisch Kader 4 – 13 worden belangrijke interactieve vaardigheden besproken en gekoppeld aan verschillende opvoedsituaties.

18 De privacy van kinderen / Ssssst… geheimpje
BUITENSCHOOLSE OPVANG 4 TOT13 JAAR
Marianna Velsink
Hoe ouder kinderen worden, hoe meer gne ze kennen en hoe meer behoefte ze hebben aan privacy. Maar soms zie of hoor je iets van een kind dat je voor een dilemma stelt: er samen met het kind uitkomen, of open zijn naar zijn ouders?


22 KINDERBOEKEN
Lieke van Duin
– Giechel, pech, bazig
– Opa wil mooi leven
– Getipt
– Boek van stof

24 Een dag op het kinderdagverblijf
EEN DAG IN FOTO’S
Sabine Plamper
Fotografe en cultuurpedagoge Sabine Plamper volgde een dag lang de kinderen van een verticale groep en legde de kleine momenten van ontdekken, leren, communiceren, voelen, proeven vast. Moment die je in de dagelijkse gang van zaken soms niet eens opmerkt, maar die door middel van foto’s wel ‘gepakt’ kunnen worden. Deze fotoreportage werd gemaakt bij kindercentrum Westerdok in Amsterdam dat Montessori als inspiratiebron heeft.

28 Lief zijn voor elkaar is te leren
Charles Hamburger & Marianne Velsink
PRATEN OVER DEUGDEN
Het bevorderen van persoonlijke, sociale en morele competenties is ŽŽn van de pedagogische basisdoelen. Veel kindercentra hebben de emotionele veiligheid, het bevorderen van een positief zelfbeeld, het overdragen van waarden en normen en leren samenwerken al in hun beleidsplan opgenomen. Maar hoe geef je hier op de werkvloer vorm aan?

30 GASTOUDERSERVICE
Wat speelt er in de gastouderopvang. Wat houdt gastouders bezig. Je leest het maandelijks in deze rubriek.

32 De ontwikkelbak
VOELEN MET HANDEN EN VOETEN
Elsa Schagen
Het gevoel van zacht gras onder de voeten. Hoe zand langs de huid schuurt. Kinderen vinden het niet voor niets leuk overal aan te zitten of op hun blote voeten door modder heen te rennen. Wanneer kinderen opgroeien, komt de wereld binnen via alle zintuigen. Kinderen nemen de omgeving via aanraking in zich op. Ze spelen hierbij een actieve rol in hun eigen ontwikkeling.

34 Honderd goede ideeen
KUNST-ZINNIG IN DE PRAKTIJK
Carla Overduin
Stop met het ‘sturen’ van kinderen bij creatieve activiteiten. laat ze fijn hun gang gaan en geef ze uitdagende materialen: ‘kinderen hebben wel honderd goede ideeen.’ Kinderopvang SKAR in Arnhem lanceerde samen met Kunstbedrijf Arnhem vorig jaar het project Kunst-Zinnig. Praktijkervaringen Žn tips.

36 KIDS ACTIEF
Carla Overduin
– Thema: Post
– Postzegels maken
– Activiteit van de maand
– Tips van de werkvloer; Creeer een postkantoor
– Het leven van de postbode
– Supersnel post bezorgen
– Wwweetjes
– Bezoek een postkantoor

38
TWEESTRIJD
– Casus
– Pm’er
– Moeder

40 Peuterspeelzaal internationaal
HŽlne Huis in ’t Veld
In Hilversum wonen nogal wat expats, die werken voor multinationals. Deze expats verblijven vaak langere tijd in Nederland en vestigen zich dan ook met hun hele gezin hier. Omdat de volgende post waarschijnlijk weer een ander land wordt, kiezen deze gezinnen in de meeste gevallen voor de International School. In Hilversum zijn ook International PlayGroups, ofwel Preschools. .

34
KORT & KRACHTIG
Marianne Velsink
Een jaar lang gezond & fit bij kindeRdam
Bij kindeRdam stond 2010 helemaal in het teken van gezond & fit. De cursus Spelleiding van het Instituut voor Activiteiten, Sport en Spel (IVASS) paste perfect in het plaatje en mocht aan het thema van de Rotterdams kinderopvangorganisatie invulling geven.
Tijd voor groen…
– Beweegspellen
– Het mbo wordt aangepast: wat gaat er veranderen?
– Win bij Xtra!
SPEELPLEZIER met handpantomime (3)