Kinderopvang — Jrg. 20 (oktober/november 2010) Nr. 10/11

Kinderopvang 20 jaar: extra katern van acht pagina’s over ŽŽn thema (pag. 61-68).
Deze maand: DE GROEP


3 Baby’s
Marike Vroom (hoofdredacteur)

4 Baby’s in de opvang / Babyopvang van niveau

Marianne Velsink
Is het reguliere kinderdagverblijf wel de juiste plekvoor baby’s? De meningen zijn verdeeld. Onderzoeksresultaten laten zien dat baby’s gestrest zijn in de opvang en dat het met de interactie tussen pedagogisch medewerker en baby slecht gesteld is. Maar er zijn gelukkig ook babygroepen waar we juist van kunnen leren.

8 Dans en taal samen in het speellokaal
Marjolijn Westerlaken
Dans- en bewegingscoach Lenneke Scherrewitz verdiepte zich in verschillende taalmethodes en bedacht het concept ‘dansante taalbeleving’. Door deze nieuwe invalshoekbij het leren van de Nederlandse taal ervaren kinderen met hun hele lichaam wat de betekenis is van woorden en hun context.

10
KINDEROPVANGJOURNAAL
– Vrije woensdagmiddag verdwijnt
– VVE-subsidie voor gastouders
– Ouders onzeker over opvoeding
– Belgi‘ start kinderopvang op stations
– Wie wordt Bso van het jaar 2011?
– Agenda
– Nieuw voorschrift voor ruimtes peuterspeelzalen
– Steeds minder baby’s geboren

14 Altijd buiten / Vallen en weer opstaan in de groene bso
BUITENSCHOOLSE OPVANG 4 TOT 12 JAAR
Marianne Velsink
Kinderen groeien vaker op in een stadse omgeving en weten daarom steeds minder van flora, fauna, de seizoenen en de magie ervan. Ze raken vervreemd van de natuur waar ze bij uitstek hun eigen grenzen leren kennen, vallen en weer opstaan. Al deze ontwikkelingen komen aan bod in een nieuw concept van naschoolse opvang: de groene bso. Waar kinderen bijna altijd buiten zijn, waar ze mogen vallen, uitproberen en vies worden. Kijk met ons mee naar twee voorlopers, een groene bso in het heuvelachtige Zuid-Limburg en een in de Overijsselse bossen.

21 Rotterdamse Reggio /Super bso van MAX kinderopvang in Rotterdam
BUITENSCHOOLSE OPVANG
Carla Overduin
Groeien doe je samen. Dat is de gedachte achter MAX Kinderopvang in Rotterdam en dus ook van bso Kikonia. Een bijzondere en transparante bso waar kinderen worden geprikkeld tot activiteiten. Niet ‘gestuurd’, want daar houden ze niet van bij MAX. ‘Je moet kinderen niets opleggen, leer onbevangen naar hen te kijken.’ Een middag in een super bso.

22 Eropuit
BSO EN ZO / COLUMN
Sanne van der Mey

24 Antroposofische peuterspeelzaal / Meer ruimte voor eigen fantasie
HŽlne Huis in ’t Veld
Bij de antroposofische peuterspeelgroep Doppejan zijn de wanden zachtroze. De leidsters heten juffie en ze dragen nooit zwarte kleding, en bij voorkeur rokken. Het speelgoed is van hout en de poppen van stof of vilt. Doppejan kiest voor een prikkelarme omgeving; die geeft meer ruimte voor fantasie.

27 Groeien als kool / Handige praktijkgids over kindervoeding
Marianne Velsink
De boekenreeks kinderopvang Praktijk is verrijkt met een nieuwe titel: ‘Groeien als kool. Gezonde voeding voor kinderen’ geschreven door di‘tiste Christel Vondermans. In dit boek komt alles over voeding in de kinderopvang aan bod, van flesvoeding tot gezonde voeding voor tieners.

30 Sprookjes zijn onsterfelijk
KINDERBOEKEN
Lieke van Duin
– De sprookjesreis (vanaf 5 jaar)
– Zelf lezen (vanaf 6 jaar)
– Rappen! (vanaf 8 jaar)

34 KindVak 2010: voor ieder wat wils
Het is weer zover! De Brabanthallen in Den Bosch openen op donderdag 4 tot en met 6 november 2010 hun deuren voor professionals uit de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk en andere betrokkenen. Wendy van de Geijn (projectmanager van KindVak) vertelt wat bezoekers deze keer van de beurs mogen verwachten.

36 KindVak 2010: van opvang naar opvoeden
Met een compleet aanbod en uitgebreid activiteitenprogramma staat KindVak 2010 helemaal in het teken van kennisoverdracht. DŽ vakbeurs voor professionals in de kinderopvang, buitenschoolse opvang en brede scholen maakt dit jaar inhoudelijk de stap van opvang naar opvoeden. Wie op zoek is naar de laatste nieuwtjes en actuele onderwerpen, kan zijn hart ophalen tijdens KindVak 2010


37 KindVak 2010: Workshopprogramma

40
KindVak 2010: Overzicht standhouders


42 Positieve benadering met Triple P / Bemoedigen in plaats van corrigeren
Barbara Schilthuis
De drie P’s van Triple P (Positief Pedagogisch Programma), de opvoedmethode die steeds vaker wordt ingezet binnen de opvoedingsondersteuning. Het moedigt ouders aan hun kind op een positieve manier te benaderen. Maar is het ook een bruikbare methode voor de kinderopvang?

44 KORT & KRACHTIG
Marianne Velsink
– Nieuw: de zwem-bso
– Puzzelen met kopvoeters
– Beweegspellen alle leeftijden Pittenzakjes
– Geen wipstoeltjes meer bij Op Stoom
Man op de cover
– Doe mee, stelling 11

50 Flexibele ruimtes
LEVEN EN LEREN MET KINDEREN
Annet Weterings
Dit is de vierde aflevering uit een serie artikelen over ‘leven en leren met kinderen’. Hierin laten we zien hoe je je door foto’s kunt laten inspireren bij het inrichten van de omgeving voor kinderen.

53 Verwend…
RAAR MAAR WAAR?

Paul Laport
Mythes, fabeltjes, bakerpraatjes, je kent er wel vast wel een aantal. Zit er een kern van waarheid in? Of is het een broodje aap? Je kunt erover lezen in deze rubriek. Vanuit verschillende invalshoeken wordt gereageerd. Door deskundigen en betrokkenen in en buiten de kinderopvang. Deze aflevering: klopt het dat ‘enig’ of ‘enigst’ kinderen minder sociaal zijn?

54 KIDS ACTIEF
Carla Overduin
Thema: kleurloos is eindeloos (alle leeftijden)
– Wwweetjes
– Naar de dierentuin (alle leeftijden)
– Zwart-wit wandeling (2 tot 4 jaar)
– Witte zwanen, zwarte zwanen (alle leeftijden)
– Denk niet zwart-wit (6 tot 8 jaar)
– Activiteit van de maand: Fotografie
– Muziek: piano (2 tot 4 jaar)
– Expressiespel: zwartgallig of grijze bui (6 tot 8 jaar)

56 Honderd procent ja: de ware uitdaging in oudercontacten
SYSTEMISCH LEREN
Wendy Doeleman
Als pedagogisch medewerker werk je de hele dag met kinderen. Natuurlijk weet je dat je ook altijd te maken hebt met de ouders van die kinderen, maar veel langer dan een paar minuten per dag spreek je ze meestal niet. Toch is het voor de kwaliteit van kinderopvang van groot belang dat je ouders niet als ‘bijzaak’ ziet of behandelt.


61-68 Kinderopvang is jarig
Extra katern van acht pagina’s over ŽŽn thema.
Deze maand: DE GROEP

62 ‘Jij bent mijn vriendje’
0 TOT 12 JAAR

Madeleine Gibson
De ene volwassene maakt makkelijker vrienden dan de andere. Dat gaat ook zo bij kinderen. Op een kinderdagverblijf op peuterspeelzaal heb je kinderen die altijd samen spelen en kinderen die meer op zichzelf zijn. Wil je vriendschap tussen jonge kinderen een kans geven, stimuleer dan hun samenspel.

6
4 Iedere dag andere kinderen / Meer aandacht voor stabiliteit van de groep
0 TOT 12 JAAR

Astrid van de Weijenberg
Kennen kinderen in de groep elkaar voldoende? Kennen ze de leidsters voldoende? Met andere woorden: hoe zit het met de stabiliteit in de groep? Het NJi ontwikkelde een instrument voor kindercentra om daarachter te komen en ontdekte ook dat er reden is voor zorg.

66
Welles! Nietes!
Marianne Velsink
Twee meningen, twee kanten van het verhaal en beide kinderen verwachten een oplossing van jou. Conflicten tussen kinderen zijn nooit zwart/wit. Ergens ligt de waarheid en aan jou de taak die te vinden. Maar hoe?


69
Vakinformatie
Marianne Velsink
NIEUW OP DE MARKT
– De koeien hebben staarten
– Speeltoestellen voor peuters
– Toveren met foto’s

70
Vakinformatie
Marianne Velsink
GESIGNALEERD
– In geval van nood
Knutselen voor gevorderden
Opvoeden mŽt de ouders