Kinderopvang — Jrg. 17 (mei 2007) Nr. 5

3 Ravotten
Marike Vroom (hoofdredacteur)


4 Schreeuwertjes
2 TOT 4 JAAR
Femke van den Berg
Niet ieder kind is hetzelfde. Het ene kind zit graag rustig alleen te puzzelen aan tafel, andere kinderen spelen het liefst samen buiten. En dan zijn er ook nog kinderen die voortduren j—uw aandacht vragen, vaak op een negatieve manier. Negeren is niet altijd de goede werkwijze.

6 Haal meer uit jezelf
SPECIALISEER JE DOOR TRAINING
Carla Overduin
Je werkt al jaren als groepsleidster in de kinderopvang of het peuterspeelzaalwerk en de sleur komt er een beetje in. Of je bent net begonnen en wilt meer uit je vak halen. Hoe maak je je werk interessanter? Word dŽ expert in jouw kindercentrum in muziek, voorlezen of bewegen.

9 Nieuwe CAO per 1 mei / Leidster wordt pedagogisch medewerker
Carla Overduin
De naam ‘leidster kinderopvang’ gaat op de schop. In de nieuwe CAO wordt de titel ‘pedagogisch medewerker’ ingevoerd. Bijna tweederde van de medewerkers in de kinderopvang geeft in enqutes van ABVAKABO FNV en Kinderopvang ook duidelijk aan hiervoor voorkeur te hebben, omdat de nieuwe naam beter de kern van hun vak weergeeft.

10 Succesvolle mix van peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Tilburg / Sleutelwoord: integratie
Carla Overduin
Inmiddels staat het in het regeerakkoord: integratie van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Een mix van een peuterspeelzaal en een kindercentrum, werkt die in de praktijk? Organisatie Kinderstad in Tilburg is er al mee aan de slag. Een blik achter de schermen.

14 Peuters en tieners bij BSO Schildersbuurt / Veilig en vertrouwd
3 TOT 15 JAAR
Katja Meertens
Het zijn twee verschillende werelden, de opvang voor peuters en kleuters en die van tieners, maar BSO Schildersbuurt biedt het allemaal. De peuters komen om de overgang straks naar school wat te vergemakkelijken, de tieners gebruiken de bso als een soort buurthuis.

16
KINDEROPVANGJOURNAAL
– Twee kinderen minder verhoogt kwaliteit kinderopvang
– Kinderen spelen minder buiten
– KindVak in november
– Virtuele Kindertop op Kennisnet
– Nieuws in het kort

17 Marion & Co
COLUMN

18 KINDEROPVANGJOURNAAL
– Boete voor overstappen gastouder
– Plezierig geregeld
– Team van de maand: Koningskinderen, Oosterbeek
– Gratis evenement voor werknemers kinderopvang
– Agenda

20 Vies, moe en gelukkig / Op bezoek bij Deens kinderdagverblijf
Marike Vroom
Als het om kinderopvang gaat, is Denemarken vaak ons grote voorbeeld. Het Deense kinderdagverblijf Four Seasons, paradepaardje en praktijkcentrum van speeltoestellenfabrikant Kompan, is helemaal het neusje van de zalm. Een delegatie vanuit de Nederlandse kinderopvang was onder de indruk van de geweldige buitenruimte.

23 Bso van het Jaar / De Wereldplek
Bso De Wereldplek van de Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK) is de eerste winnaar van de prijs Bso van het Jaar geworden.

25 Het rotavirus
0 TOT 2 JAAR
Madeleine Gibson
De meest voorkomende oorzaak van ernstige buikgriep of diarree bij jonge kinderen is het rotavirus. Besmetting voorkomen is niet eenvoudig, maar als leidster kun je de kans op een uitbraak wel beperken.

26 Hoe meet je pedagogische kwaliteit? / NSKO ontwikkelt nieuw meetinstrument
Ruben Fukkink en Marike Vroom
Bij het meten van de pedagogische kwaliteit in de kinderdagverblijven in ons land bleek behoefte te zijn aan een Nederlands wetenschappelijk instrument. Het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) heeft dit instrument ontwikkeld en getest. De resultaten zijn positief.

28
KINDERBOEKEN
– Welk dier ben ik? (vanaf 3 jaar)
– Springen, spelen en sporten met Nijntje (vanaf 2 jaar)
– Kinderfeestdansen door het jaar heen (vanaf 3 jaar)

30 Scoobiedoo

DOE BOX / VANAF 3 JAAR

31 Hoe zat het ook alweer?
ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE IN VOGELVLUCHT
Femke van den Berg
Wanneer gaan baby’s brabbelen? Is het normaal als een dreumes van anderhalf niet loopt? En kunnen peuters al echt samen delen? In deze reeks zetten we de mijlpalen in de ontwikkeling van kinderen nog eens op een rijtje. Ook geven we tips om die te stimuleren. Deze keer: dreumesen van 1 tot 2 jaar.

32 KIDS ACTIEF
Carla Overduin
– Gekke verkeersborden (4 tot 12 jaar)
– Thema: verkeer (0 tot 6 jaar)
– Wwweetjes
– Vroemmmm! (0 tot 2 jaar)
– Bezoek bij de bso (6 tot 12 jaar)
– Samen in het verkeer (2 tot 6 jaar)
– Quiz: vraag maar raak (6 tot 12 jaar)
– Beweeg (2 tot 6 jaar)

34 Oog voor talent
3 TOT 5 JAAR
Astrid van de Weijenberg
Waarom loopt de maan met je mee? Waarom ga ik zo hard als ik van de heuvel fiets? Waar blijft het vriendinnetje bij het verstoppertje spelen? Kinderen beredeneren de wereld op hun eigen manier. Wie goed naar peuters kijkt, ziet verbazingwekkende talenten. TalentenKracht wil opvoeders ogen geven om dat te zien.

36 Vrij zijn

COLUMN

Harrold Pol

38 Materiaal verkennen / De spiegel
ACTIEF MET BABY’S
Stephanie Ruijsenaars