Kindcentrum BBMP — (januari/februari 2019) nr. 1

Thema: anders leren, anders organiseren

In dit nummer worden een aantal activiteiten en visies van de vereniging IKOOK gepresenteerd. De vereniging steunt en verbindt pionierende praktijken die toewerken naar 1 pedagogisch klimaat voor 0-13 jaar, de hele dag, het hele jaar.

04 Hulptroepen voor vernieuwing
Aart Verschuur
Maak kennis met de brigadiers van Anders Leren, Anders Organiseren. Op initiatief van vereniging IKOOK en het bureau voor onderwijsvernieuwing Interventures ondersteunen brigadiers kinderopvangorganisaties en scholen die actief hun aanbod voor kinderen willen moderniseren.

10 De zoektocht naar een flexibele inrichting
Martin Bosma
Kinderopvangdirecteur Martin Bosma van Eigen&Wijzer verhaalt over zijn persoonlijke ervaringen in een zoektocht naar een ruimte die zowel geschikt is voor kinderopvang als onderwijs.

14 Flexibele dagarrangementen
Lotte de Rooij
Een pleidooi van Lotte de Rooij om te spelen met groepen, groepsgroottes, flexibel ruimtegebruik en de individuele verschillen tussen kinderen.

18 Flexibele vakanties
Johan Gelderloos
Kinderen uit gezinnen met een lagere sociaal-economische status lopen eerder het risico minder gestimuleerd te worden gedurende de weken waarin ze niet naar school gaan. Een pleidooi voor flexibele, meer gespreide vakanties.

22 Babyopvang bij TintelTuin
Wilma Schepers
Kinderopvangorganisatie TintelTuin heeft ruim een jaar ervaring met ‘goede babyopvang’ en al meer dan een halfjaar gewerkt met de nieuwe bkr-ratio, die per 1 januari voor iedereen verplicht werd.

28 Fusie in Haarlem
Aart Verschuur
Kinderopvang Haarlem en Kinderorganisatie Spaarne (SKOS/SSP) gaan fuseren. Een grote fusie in Haarlem, van twee organisaties die in grootte niet sterk van elkaar afwijken en werken vanuit dezelfde visie op maatschappelijk ondernemen.

36 Wetenschapscongres BKK
Mascha Boelaars
Op het vierde wetenschapscongres van Bureau Kwaliteit Kinderopvang staat toezien op de kwaliteit vanuit vijf perspectieven centraal: vanuit ouders, kinderen, wet- en toezicht, professionals en ondernemers.

En verder…

09 De Rekenmeester
Ed Buitenhek
Directe financiering, een dood paard

21 De Directeur
Muriëlle Springer
Van vinken naar vonken

33 Pact Column
Anki Duin en Gerdi Meyknecht
Eén kindvolgsysteem van 0 tot 6

34 Boeken
Marianne van Duuren
Over building tribes en zwevende leiders

38 Wetenschap
Elly Singer
Kinderopvang in 30 Europese landen

42 De Kantelaar
Wilma Schepers
Annette van Valkengoed, Laterna Magica

44 Signaleringen
Hier vindt u publicaties die wij voor u selecteerden.