Kiddo — Jrg. 9 (mei 2009) Nr. 4

1 Covermodel Irene en Sophie
Irene Schenken (24) werkt bij Kinderdagverblijf De Blauwe Houtworm van SKON en staat op de foto met Sophie Versteeg. ‘Mijn werk als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf vind ik afwisselend, uitdagend, boeiend en dankbaar. Als jij zorg en aandacht aan kinderen geeft, krijg je zorg en aandacht terug. En heel veel knuffels. Ik vind het belangrijk om veiligheid, duidelijkheid en geborgenheid te bieden, zodat een kind zich optimaal kan ontwikkelen.’

8 Stoom afblazen en bezinnen. Omgaan met boze kinderen
KINDEREN EN BOOS ZIJN
Johan Depaepe
Kinderen zijn wel eens boos. Dat is gewoon zo. De vraag is hoe je als begeleider met deze emotie omgaat, zeker als de boosheid hinderlijk wordt. ‘Het is belangrijk een plaats te bieden waar kinderen boos mogen zijn’, stelt kinderpsychotherapeut Lut Celie. In de buitenschoolse opvang van Aalter hebben ze alvast eigen methodes ontwikkeld om met die boosheid om te gaan.


11 EinzelgŠngers: kinderen die moeilijk vriendjes maken
EINZELG€NGERS
Marijke van Eijkeren
Elke leidster kent ze wel. Kinderen die liever alleen spelen. Ze hebben geen vriendjes in de groep. Daar lijken ze geen behoefte aan te hebben. Ze vermaken zich prima met activiteiten als lezen, bouwen, tekenen en knutselen. Laat je ze hun gang gaan of betrek je ze toch bij groepsactiviteiten? En hoe doe je dat zonder aan hun eigenheid voorbij te gaan.


18 Aandacht voor rekenvaardigheden met Mathekings
REKENVAARDIGHEID VAN KINDEREN
Anja Hol
Wiskunde is overal en zonder het te beseffen zijn pedagogisch medewerkers dagelijks betrokken bij het ‘wiskundig spel’ van jonge kinderen. Het is belangrijk dat je kunt zien en ervaren zodat je in je eigen groep bewust met wiskunde kunt werken.

34 Werken met taal in de opvang
TAAL IN DE KIJKER
Benedikte van Eeghem

In een aantal Nederlandstalige kinderdagverblijven in Brussel loopt momenteel een project over taalondersteuning. Dit project moet taal een centrale plaats geven in de dagelijkse werking van de opvang.

EN VERDER

4 Kind in de maatschappij

7 Kinderopvang spreekt!
Sofie van Rossom

14 Klinkende klanken
BABYPRIKKELS
Kjille Soeting
De taalontwikkeling van een kind begint eigenlijk al voordat het geboren wordt. Een belangrijke voorwaarde voor taalontwikkeling is het gehoor, dat al tijdens de zwangerschap operationeel is. Uit onderzoek blijkt dat baby’s muziek die ze gehoor hebben terwijl ze in de baarmoeder zaten, na hun geboorte herkennen.!

16 Zandbakavonturen!
OKIDDO 1-4
Caroline Boudry
In het zand graven, vormpjes vullen, torens bouwen: volwassenen en kinderen zijn er gek op. Door met je handen in de zandkorrels te graven en ze in een vorm te gieten, krijg je het gevoel dat je een heel eigen wereld bouwt. Of het nu een bewolkte of zonovergoten dag is: zand nodigt uit tot eindeloos experimenteren.

21 Pauw, pauw, pauw
COLUMN
Lucia van der Zee

22 Duits montessori-kinderdagverblijf insipreert Nederland… (NL)
MONTESSORI-KINDERDAGVERBLIJF
Betsy van der Grift
De kinderen eten ’s middags warm en ze slapen op matjes in de groepsruimte. Het gaat allemaal net een beetje anders in het Duitse montessori kinderdagverblijf Lissabonallee. Voor de Duitse pedagogisch medewerkers is Nederland een werkbezoekje waard: aan inspiratie en nieuwe inzichten hebben zij nooit genoeg!

22 Anthony Horowitz (BE)


25 Faalangst
FAALANGST
Mandy Pijl
Kinderen die altijd bang zijn om iets fout te doen, om te mislukken, hebben faalangst. Hoe herken je dat en hoe ga je ermee om? En kun je als leidster iets doen om faalangst bij een kind te voorkomen?

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Rennie Vernooij, Benedikte van Eeghem


30 Muziek uit oud materiaal
OKIDDO 2-10
Hermien Wiechers
Een voor een duwt Nathan uiterst geconcentreerd de witte boontjes door de kleine opening. Zijn tong hangt erbij uit zijn mond. In kinderdagverblijf Dol-fijn heerst een vrolijke, gespannen sfeer wat…vandaag maken de ‘groters’ echte muziekinstrumenten! Volgende week is juf EsmeŽ jarig en dan gaat de groep haar verrassen met een grote optocht van zelfgemaakte, versierde instrumenten. Nathan wil een instrument maken dat er heel mooi uitziet, maar ook goed klinkt en doet daarom extra zijn best.


32 Als de darmpjes even dwars liggen…
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman
In de kinderopvang word je regelmatig geconfronteerd met ‘diarree’. Vaak gaat het om een vrij onschuldige kwaal. Een ukje dat tandjes krijgt, kan bijvoorbeeld flink last hebben van een waterige stoelgang. Maar diarree kan ook besmettelijk zijn en gezondheidsrisico’s inhouden, zoals in het geval van dysenterie. We zetten de feiten op een rijtje.


37 Waar komen woorden vandaan?
SPRAAKMAKERS
Isabelle Desegher
Kinderen van buitenschoolse opvang De Speelboom in Lovendegem (B) aan het woord.


38 Het kriebelseizoen
COLUMN
Heleen Kruimel