Kiddo — Jrg. 9 (juni 2008) Nr. 5

1 Covermodel Semmy (8)
Semmy Mehdi werd geboren op 28 maart 2000. Ze is een paar jaar naar peuterspeelzaal De blokkendoos in Nieuwegein geweest. Inmiddels zit Semmy alweer in groep 4 van de basisschool; ze houdt erg van knutselen en tekenen en ze is ook goed in rekenen n taal. Twee dagen per week blijft Semmy over bij een oppasmoeder. Haar moeder vindt dit namelijk net wat gezelliger dan de drukke overblijfgroep op school.

2 Kinderopvang en onderwijs evenwaardig?
VOORWOORD
Sandra Van der Mespel

8 No Blame pakt pesten anders aan
REPORTAGE
Benedikte Van Eeghem
‘Pesten is niet fijn, dus je mag geen pestkop zijn’. Het is een van de korte gedichtjes die hangen in de gangen van basisschool De Linde in Bornem (Belgi‘). De boodschap voor de kinderen is duidelijk: pesten kan niet. Als het toch gebeurt, kiest De Linde voor de No Blame-aanpak. No Blame betekent: er is geen schuldige. De methode is ook perfect bruikbaar voor de buitenschoolse opvang.

11 Maak kennis met de hemelse leidsters…
Mandy Pijl
Een ontdekkingsreis, dat moet het bezoek aan de opvang voor kinderen zijn. De hemelse leidster krijgt dat voor elkaar, zegt pedagoog Annemiek Waage. ‘Baal niet van een regenbui, laat kinderen ervaren hoe het voelt als de druppels op hun wang vallen’.

16 Kinderopvang op het platteland
Marianne Witte
Gezinnen met werkende ouders zijn er in het hele land. In de stad is kinderopvang meestal wel in een straal van enkele kilometers te vinden. Maar wat zijn de mogelijkheden voor ouders en kinderopvangondernemers op het platteland?

34 Kunst en cultuur op maat voor kleine mensjes
Benedikte van Eeghem
Er beweegt wat in de theater- en muziekwereld. Schouwburgen en theaterzalen zetten hun deuren open voor het jonge publiek. In Hongarije zijn er zalen waar de eerste rij zetels kleine zeteltjes zijn. Een concertzaal in Portugal programmeert geregeld voorstellingen voor kinderen. Het festival ‘Babelut’ probeert ook in Belgi‘ kunst en cultuur op maat voor kleine mensjes te bieden. Een impressie van een kleurrijke week.

EN VERDER

14 Babyprikkels
Kjille Soeting
Grijpgrage vingertjes. Aandacht voor de fijne motoriek.

19 Kwaliteit in beeld
Sandra van der Mespel
Risico’s en het recht op speelplezier.

20 Schilderen met water
OKIDDO 1-4
Caroline Boudry

22 Ben ik anders?
Martine Delfos
Over diagnoses en etiketten.

26 Een goede gastouder is goud waard!
Martine Borgdorff
Maar hoe kun je kwaliteit blijven bieden?

29 Het afkicktraject
COLUMN
Lucia van der Zee

30 Spik en Spek bakken een koek
VOORLEZEN
Marc de Bel

32 KINDERBOEKEN

39 Probleemloos picknicken
KIND & GEZONDHEID
Sandra Cooreman

40 De muziekhoek
OKIDDO MUZIEK 6-12
Herman Wiechers

42 Pap in je oor
COLUMN
Ine Vanderwee