Kiddo — Jrg. 9 (februari 2009) Nr. 1

1 Covermodel Myrthe en Jonathan
Myrthe Terhaar (18) loopt stage op Peuterspeelzaal Kiekeboe. Ze staat op de cover met Jonathan Bos (3): “Jonathan is een vrolijk, grappig jongetje. Hij speelt graag met de autootjes, ballen en puzzels, en hij kookt. Jonathan moest eerst erg wennen aan een nieuw gezicht, maar nu hebben we een goede band. Ik vind het erg leuk o met kinderen te werken. Vooral als je vooruitgang ziet in hun ontwikkeling.’

8 Waarom we wel eens liegen tegen kinderen…
LEUGENS EN FABELS
Karin Eeckhout
Maar liefst 3000 leugens zou een kind te slikken krijgen voor het volwassen is. Ouders liegen om hun kinderen te sparen, om hun gezag kracht bij te zetten of omdat dat soms gewoon makkelijker is. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldig leugentje om bestwil, in andere gevallen kunnen goedbedoelde leugens kinderen ernstig in verwarring brengen.


11 Aan de slag met PIPPO in de kinderopvang
KINDEROPVANG
Annemarie van den Brink
De inspectie-eisen op kinderdagverblijven en peuterzalen zijn de laatste jaren flink toegenomen. De nadruk ligt overal op kwaliteit. Sinds het najaar van 2008 bestaat de PIPPO Speel & Leer-brief, een nieuw pedagogisch middel om te werken aan de ontwikkeling van kinderen. Wat zijn de voordelen en hoe reageert de praktijk?


18 Lichaamsbesef bij jonge kinderen, hoe stimuleer je dat?
LICHAAMSBESEF
Channah Zwiep
“Dit is mijn kinnetje en dat is mijn wang…” leer je kinderen met dit peuterliedje. Maar hoe zit het met het gedeelte tussen navel en knieĀ‘n? Het is best lastig om met jonge kinderen op een natuurlijke manier te praten over de intiemere delen van hun lijf. Maar het is wel belangrijk.

34 Avontuurlijk en toch veilig spelen
RISICO’S EN SPEELPLEZIER
Johan Depaepe

Wie kinderen heeft en ervoor moet zorgen, kent het grote dilemma: hoe kun je ze zo veilig mogelijk laten spelen, zonder ze in hun spelplezier te beperken? En hoe ga je om met dat hele spanningsveld daartussen? Ook op de buitenschoolse opvang is dit een bekende kwestie.

EN VERDER

4 Kind in de maatschappij

7 Kinderopvang spreekt!
Marianne Witte

14 Cyberpesten
UIT DE PRAKTIJK
Simone Leereveld
Wat is cyberpesten precies? En wat zijn de pedagogische voor- en nadelen van de moderne communicatiemiddelen? Simone Leereveld vroeg het mediapedagoge Frederike Lems.

16 Water wordt ij wordt water
OKIDDO 2-4
Caroline Boudry
IJs haalt het kind in iedereen naar boven. In de zomer is het een heerlijke verfrissing. In de winter kun je erop schaatsen en stoeien. Zelf ijs mmaken is dankzij de diepvries gewoon een koud kunstje…In deze Okiddo doen we er een scheut verf bij!

21 Maak er geen strijd van
COLUMN
Lucia van der Zee

22 17e Kinderopvangcongres 2009 (NL)
DE KINDEROPVANG
Kinderopvang is een wereldvak. Jij hebt een wereldvak! Een baan waar je trots op kunt zijn. Voor honderden kinderen maak jij het verschil. Je bent de onmisbare kracht van de kinderopvang. Of je nu op een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal of als gast ouder of student met kinderen werkt.

22 Een weblog in de kinderopvang (BE)

26 Kind bijt hond
TROUWE VIERVOETERS EN KINDEREN
Benedikte van Eeghem
Honden horen om veiligheidsredenen niet thuis in de kinderopvang: daar is iedereen het over eens. Maar toch kan een kind tijdens een wandeling of buiten spelen wel degelijk met een hond geconfronteerd worden. De Blauwe Hond wil kinderen bewust met viervoeters leren omgaan met een cd-rom.


28 Kinderboeken en zo
Rennie Vernooij, Benedikte van Eeghem

30 Zin in Zen
OKIDDO 4-12
Isabelle Desegher
Er gebeurt iets in de buitenschoolse opvang… De ramen zijn verduisterd. Een paarsrode gloed verlicht het lokaal. De kaarsjes branden, het ruikt naar wierook en er klinkt rustgevende muziek. Het is tijd voor een uurtje onthaasting en zalig ontspannen. Welkom in de wereld van Zen!


32 Open je ogen
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman
In oktober 2008 ontving elke opvangouder en elke opvangvoorziening in Vlaanderen een hologram van een snoezige baby. Als je de afbeelding vanuit verschillende hoeken bekeek, lag de uk afwisselend te slapen of keek hij je vertederend aan. Het beeld stond in schril contrast met de tekstboodschap: “Bijna elke maand sterft een kind in de opvang. Open je ogen!”


38 Leidsterbloed
COLUMN
Heleen Kruimel


39 Wanneer ben je rijk? En: hoe wordt je rijk?
SPRAAKMAKERS
Marianne Witte