Kiddo — Jrg. 9 (april 2009) Nr. 3

1 Covermodel Olaf en Cor
Olaf is 9 jaar en zit op de buitenschoolse opvang in Amsterdam. Daar werkt Cor al acht jaar: ‘Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen te werken. Het houdt me jong en het is mooi om de ontwikkeling van een stil en braaf kindje naar een mondig kind te volgen. Ik vind het ook belangrijk om te zorgen voor een gevoel van veiligheid in de opvang.

8 Ruziemaken kun je leren
RUZIEMAKEN
Mandy Pijl
Ruzie tussen kinderen is nooit leuk, maar hoort wel bij groter worden. Want: kinderen die met onenigheid kunnen omgaan, kunnen beter samenspelen. Hoe ze het beste met onenigheid kunnen omgaan. kun je ze leren. Hoe? Met de do’s en don’ts van dit artikel in gedachten kom je een heel eind.


18 Arbeid + Gezin = Stress!!
OUDERS EN STRESS
Karin Eeckhout
Uit een recente enqute bleek onlangs dat vooral werkende ouders met jonge kinderen worstelen met de combinatie arbeid en gezin. De kinderopvang probeert hen bij te staan. Met de flexibele openingsuren bijvoorbeeld, of door een luisterend oor te bieden. Het Gentse kinderdagverblijf De Biotoop wil ouders ondersteunen met extra diensten. ‘Binnenkort kunnen ouders bij ons hun strijkwerk achterlaten’, vertelt Ineke Taffijn.


26 ‘Hoe meer talen je kent, hoe slimmer je bent!
TALEN IN DE KIJKER
Benedikte van Eeghem
Jonge kinderen spreken 1001 talen. Ze uiten zich met gebaren, blikken en bewegingen. Gaandeweg komen daar de eerste woordjes bij. Kinderen spreken Nederlands, Frans, Swahili, berbers… of misschien wel een combinatie van verschillende talen. De tentoonstelling ‘Talen, mijn gedacht’ in Brussel laat kinderen alvast nadenken over wat meertaligheid precies betekenen in je leven.

34 Slapen in de buitenlucht
BUITENSLAPEN
Mandy Pijl

De frisse buitenlucht is gezond en daarom slapen kinderen op kinderdagverblijven steeds vaker buiten. Maar mag je ze onder alle weersomstandigheden buiten laten slapen? En hoe zorg je ervoor dat dat veilig gebeurt.

EN VERDER

4 Kind in de maatschappij

7 Kinderopvang spreekt!
M. Witte

12 Voorlezen
UIT DE PRAKTIJK
Simone Leereveld
Waarom is (voor)lezen zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen? Benut jij de mogelijkheden van boeken in de opvang optimaal? Doe je voordeel met deze tips!


14 De peuterboekje van Karel bestaan tien jaar
INTERVIEW
Benedikte van Eeghem
Het is tien jaar geleden dat Karel, het populaire figuurtje uit de peuterboeken, geboren werd. Vandaag is hij nog altijd een peuter van twee. Karel groeit niet echt op, maar avonturen beleeft hij des te meer. Voor zijn verjaardag is er zelfs een jubileumboek verschenen en …kleurgierige peuters en kleuters kunnen een muurschildering van illustrator Liesbeth Slegers winnen. Tijd voor een gesprekje!

16 Van een doorgang tot een echte speelplek
OKIDDO 1-4
Caroline Boudry
Kruipen, lopen, rennen, springen. Rollen, hollen en zwaaien. Kinderen bewegen graag, zelfs als ze nog erg klein zijn. In een kinderdagverblijf kan dat voor een enorme uitdaging zorgen: hoe bied je kinderen zo veel mogelijk kansen om voluit te bewegen? Het antwoord: gooi de deuren open!

21 Slaaprituelen
COLUMN
Lucia van der Zee

22 Terugblik op het Kinderopvang Congres 2009 (nl)
KINDEROPVANGCONGRES
Jessica Kot
Een kijkje nemen buiten de grenzen van het eigen kindercentrum. Want de wereld van de kinderopvang is zo veel groter dan veel mensen denken. Dat was in grote lijnen het thema van het zeventiende Kinderopvang Congres 2009. Congrescentrum De Reehorst ontving honderden enthousiaste pedagogisch medewerkers, leidinggevenden, KIDDO-auteurs en andere belangstellenden uit Nederland en Vlaanderen. We blikken terug op een geslaagde dag!

22 Kinderopvang bij het opleidingscentrum: kids@VDAB (be)


28 Kinderboeken en zo
Rennie Vernooij, Benedikte van Eeghem, Karin Eeckhout

30 Hier komen de sokpoppen
OKIDDO 45-12
Veerle Derave
Je kent het probleem van sokken vast wel: hoe vaak verdwijnt de helft van een paar niet? Of: er zit een gat in ŽŽn sok, maar de andere is nog draagbaar…Je hebt dus een eenzame sok over. In deze Okiddo krijgt deze overblijver een nieuwe functie: hij wordt de held van de poppenkast.


32 Help! Waar is het speentje?
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman
Kinderen en hun fopspeen zijn vaak onafscheidelijk, ook in de opvang. Ze hebben hun speentje in de mond als ze uitrusten, troost zoeken of gewoon: wanneer ze zin hebben in een speen. Schadelijk? Niet per definitie…maar een fopspeen altijd een goede gewoonte? en hoe of wanneer leer je een kind zoiets af?


37 Wat ik later wil worden en…wat niet!
SPRAAKMAKERS
Marianne Witte
Kinderen van BSO De Buitelboet op Texel aan het woord.


38 Dresscode
COLUMN
Heleen Kruimel